Σόιμπλε: Δεν συμφωνούμε, αλλά πρέπει να βρούμε λύση -Βαρουφάκης: Θέλουμε πρόγραμμα-γέφυρα

Όλες οι δηλώσεις μετά την συνάντηση στο Βερολίνο - πρώτη ανάρτηση: 14:35

​«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη.

«Συζητήσαμε διεξοδικά και αρκετή ώρα, όχι πάντα συμφωνώντας, αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών, και συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στο όραμα μιας ενωμένης Ευ��ώπης», είπε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας με νόημα ότι ο δρόμος για την Ελλάδα είναι μακρύς και τα προβλήματα παραμένουν αρκετά στην ευρωζώνη.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, επεσήμανε όμως ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και ότι γι' αυτά δεν ευθύνεται η Ευρώπη και η Γερμανία.

«Τα φυσικά αίτια για το δύσκολο δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχουν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη κι όχι στη Γερμανία», είπε.

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ», πρόσθεσε και συνέχισε: «Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη και συμφωνήσαμε ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε καθήκον να ψάξουμε λύσεις».

Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσής της και διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στόχος της Γερμανίας να δημιουργήσει μια «Γερμανική Ευρώπη».

Επανέλαβε επίσης την πρόθεση του Βερολίνου να βοηθήσει την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, κάτι που όπως είπε είχε αρνηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως επίσης και την ενίσχυση της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο.

«Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία και να μπορέσει η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή. Αυτό που προέχει είναι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγ��ρές», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Κατέληξε τέλος ότι είναι καθήκον όλων να κάνουν τα πάντα για να διατηρηθεί η ενότητα στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν ξεχνάμε τις συνθήκες», «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», «οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Ο Σόιμπλε άσκησε έμμεση αλλά σκληρή κριτική και στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να εφαρμόζονται προεκλογικές υποσχέσεις. Εάν, όμως, οι υποσχέσεις γίνονται σε βάρος τρίτων (σ.σ.: εννοεί τους εταίρους), τότε δεν είναι ρεαλιστικές. Η Ελλάδα χρειάστηκε βοήθεια λόγω δικών της παραλείψεων και βρέθηκε σε δυσκολία. Επί πολλά χρόνια ακολουθούσε με πορεία που δεν ήταν βιώσιμη και έχασε κάποια στιγμή την εμπιστοσύνη των αγορών. Έτσι ζητήθηκε και δόθηκε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Παράλληλα, απάντησε με νόημα στον Γιάνη Βαρουφακη που ζήτησε νέο πρόγραμμα-γέφυρα λέγοντας πως η Ελλάδα «επισήμως είναι σε πρόγραμμα αυτή τη στιγμή».

Βαρουφάκης: Θέλουμε πρόγραμμα-γέφυρα και νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «πρόγραμμα-γέφυρα» και νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη, τονίζοντας ωστόσο ότι με τον Σόιμπλε δεν συμφωνήσανε καν ότι διαφωνούνε!

«Δεν πετύχαμε συμφωνία. Ούτε καν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε, όμως, να μπούμε σε διαβουλεύσεις ως εταίροι με κοινό προσανατολισμό. Απλά βάλαμε το πλαίσιο για τις διαβουλεύσεις που χρειάζονται για να μπει ένα τέλος στην κρίση που μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ και άρχισε από την Ελλάδα και εξαπλώθηκε στην ευρωζώνη, προς μία κοινή λύση που θα βάζει πρώτο το συμφέρον της Ευρώπης» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για κούρεμα του χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι από τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και μάλιστα ζήτησε τη συνδρομή των Γερμανών για κοινή δράση στα συγκεκριμένα ζητήματα.

«Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή σειρά. Από την κυβέρνηση μας μπορείτε να περιμένετε προτάσεις, που δεν στηρίζονται στην προώθηση του συμφέροντος όχι απλά του μέσου Έλληνα, αλλά του μέσου Ευρωπαίου» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον Σόιμπλε, τονίζοντας πως τον παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια.

«Να σεβαστεί η Ελλάδα τις συμφωνίες αλλά χωρίς να γκρεμιστεί η Δημοκρατία»

«Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι και πρέπει να βρει μια ισορροπία» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας την ανάγκη αφενός «να εξελίσσονται οι κανόνες» και αφετέρου η Ελλάδα «να σεβαστεί τις ισχύουσες συμφωνίες χωρίς να γκρεμιστεί η Δημοκρατία».

«Ζητάμε χρόνο για να παρουσιάσει η Ελλάδα στους εταίρους της συνεκτικές προτάσεις και έναν οριστικό χάρτη για το τέλος της κρίσης» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία»

Ο ίδιος, πάντως, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή, κάνοντας αναφορές στην Γερμανία της δεκαετίας του ‘30: «Το γερμανικό έθνος είναι εκείνο που μπορεί να καταλάβει καλύτερα από κάθε άλλον ότι σε μια χώρα που έχει ταπεινωθεί, μπορεί να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού. Στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας το τρίτο κόμμα είναι ναζιστικό κόμμα. Χρειαζόμαστε τη Γερμανία να μας βοηθήσει, ο ναζισμός αναφύεται. Δεν χρειάζεται να χωριζόμαστε».

«Ως τα τέλη Μαΐου η συμφωνία-γέφυρα»

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε «πολλή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά που πήγε σε λάθος σκοπό» και πρόσθεσε: «Ζητάμε πρόγραμμα γέφυρα ως τέλη Μαΐου για να έχουμε χρόνο για τις διαβουλεύσεις και να φτάσουμε σε συμφωνία, που θα την ονομάσουμε νέο συμβόλαιο της Ελλάδας με την Ευρώπη. Ώστε να τελειώσουμε μία και έξω με αυτό το θέμα και να μην είναι συνέχεια στα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες της χώρας σας η Ελλάδα».

Ο ίδιος, έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία που έχασε η Ευρώπη το 2010 αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα αφερεγγυότητας ως πρόβλημα ρευστότητας.

«Ίσως να είχαμε λάθος αλλά αυτά λέγαμε από το 2010»!

Εντύπωση, πάντως προκάλεσε η αναφορά του Γιανη Βαρουφακη στη στάση της κυβέρνησης ως αντιπολίτευση για το Μνημόνιο, όπου έδειχνε να αφήνει ανοικτό το περιθώριο… λάθους! «Η κυβέρνηση μας εξελέγη αμφισβητώντας τη λογική του προγράμματος διάσωσης. Είναι η στάση που έχουμε α��ό το 2010, χωρίς να αλλάξουμε. Ίσως να είχαμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια αλλά αυτά λέγαμε. Έχουμε το δικαίωμα να εφαρμόσουμε και εμείς το πρόγραμμά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης!

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι δεν ζητά η κυβέρνηση την ακύρωση τους αλλά θεωρεί ότι έχει δοθεί έμφαση στους λάθος τομείς. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφάρμοζε το 60-70% αυτών!

«Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top