Ο Γ. Βαρουφάκης στη La Republica: «Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ»

«Δεν ξεκινάμε περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζητήσουμε χάρες»

​Στις ιταλικές εφημερίδες La Republica και Il Messaggero έδωσε συνεντεύξεις ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.

«Δεν ξεκινήσαμε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζητήσουμε χάρες. Θέλουμε να καθορίσουμε ένα κοινό, νηφάλιο και ορθολογικό πλάνο εργασίας. Όλοι πρέπει να καθίσουν από την ίδια μεριά του τραπεζιού», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε στη La Republica ότι τ�� χρέος προς την ΕΚΤ θα εξυπηρετηθεί στο ακέραιο και μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια, ενώ για το χρέος προς το ΔΝΤ τόνισε ότι η πρόταση της Ελλάδας είναι η αντικατάστασή του με νέα ομόλογα με επιτόκια αγοράς, υπό τον όρο ότι:

«Θα ξαναρχίσουμε την καθολική αποπληρωμή όταν ξεκινήσει και πάλι, στην Ελλάδα, μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη».

Αποκάλυψε επίσης ότι έχει ήδη αρχίσει η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι «δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση, αφού έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος».

Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε επίσης στην εφημερίδα Il Messaggero τα τέσσερα βασικά σημεία του οδικού χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης: «περίπου έξι εβδομάδες για τη ��ιαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, κοινωνικά συμβατές και αποδεκτές μεταρρυθμίσεις, προτάσεις και αποφάσεις που να επιλύουν την ανθρωπιστική κρίση και γενική παραδοχή του ότι η ελληνική κρίση είναι μια κρίση, σαφέστατα ευρωπαϊκή».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη με μια βασική εντολή: να θέσει στην Ευρώπη το πρόβλημα της βιωσιμότητας των πολιτικών του ευρώ που ακολουθούνται στην παρούσα φάση. Όταν ένας πελάτης αντιμετωπίζει δυσ��ολίες, η τράπεζα, συνήθως, συζητά μαζί του και τις περισσότερες φορές τον στηρίζει, με λογική ασφαλώς προσέγγιση, με κάποια επιπλέον πηγή, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τα σχέδιά του και να ξεπεράσει τη δύσκολη φάση», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ��ροτίθεται να δημιουργήσει άλλο έλλειμμα, κάτι που θα διαπιστωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις του Α. Τσίπρα.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μόνο το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ το 2010 και ότι ζητά μια συμφωνία – γέφυρα μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

«Θεωρώ ότι θα χρειαζόταν μια νέα Μπρέτον Γουντς, διότι η καταστροφική κατάσταση που αντιμετώπισε η συγκεκριμένη διάσκεψη, δεν απέχει από τη σημερινή κρίση», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι «στη βρετανική πρωτεύουσα δεν υπήρξε ούτε ένας συνομιλητής του ο οποίος να αμφισβήτησε ότι το ελληνικό χρέος, ως έχει, δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top