Μήνυμα Γιούνκερ στην Αθήνα: Φτιάξτε πρόγραμμα με την... τρόικα παρέα!!!

Ποια μηνύματα θα μεταφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν στον Έλληνα πρωθυπουργό

Μήνυμα Γιούνκερ στην Αθήνα: Φτιάξτε πρόγραμμα με την... τρόικα παρέα!!!

​Οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ετοιμάζονται για μια μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, το ζητούμενο όμως είναι οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον σταθερότητας και κανονικότητας, ενώ δεν συμφέρει κανένα, εκτός ίσως από την Γερμανία, να διεξαχθούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη κατεπειγόντων χρηματοδοτικών αναγκών.

Αυτό το μήνυμα σε συνδυασμό με την απαραίτητη στροφή προς το ρεαλισμό που πρέπει να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση θα μεταφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, υπό την νέα ιδιότητα και των δύο.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ ενδεχομένως και να ενδιαφέρεται σε αυτή τη φάση περισσότερο για το όνομα του πιθανού αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την περίπτωση που ο τελευταίος προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει μάλιστα συγκαλέσει έκτακτο κολέγιο επιτρόπων για την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου ενδεχομένως να συζητηθεί θέμα ανακατανομής χαρτοφυλακίων, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το όνομα που πιθανόν να του μεταφέρει ο Α.Τσίπρας.

Στην ουσία όμως της διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος Γιούνκερ σκοπεύει να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν διευθετήσεις εκτός του κοινοτικού πλαισίου και στο κοινοτικό πλαίσιο οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19 της ευρωζώνης, ομόφωνα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα εξηγήσει ότι δεν… είναι τώρα η ώρα για αλλαγές στο θεσμό της τρόικας, χωρίς όμως να το αποκλείει για το κοντινό μέλλον. Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, θα μείνει στην παλιά γραμμή Όλι Ρεν, που μιλάει για μείωση επιτοκίω�� και επέκταση της ωρίμανσης ορισμένων ομολόγων, αν και όταν η Ελλάδα αποδείξει ότι βρίσκεται σε τροχιά προγράμματος.

Θα του μεταφέρει μάλιστα ακροθιγώς ότι το συγκεκριμένο πλάνο που ο υπουργός οικονομικών Γ.Βαρουφάκης μετέφερε στον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισι «δεν περπατάει», όπως δεν περπάτησε όταν το προετοίμασαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2013.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί επισήμως για το αν και τι λείπει, όμως είναι ξεκάθαρο από την χθεσινή του τοποθέτηση δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό: οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Θα του εξηγήσει ότι στο πρόγραμμα δεν υπάρχει μόνο η Κομισιόν, αλλά και το ΔΝΤ που δεν ήταν ποτέ εύκολος εταίρος και σήμερα δυστυχώς η χώρα χρειάζεται τα λεφτά του. Οι κοινοτικές υπηρεσίες υπολογίζουν τις ανάγκες για νέα δάνεια στα 20 δις ως το καλοκαίρι του 2016. Η χρήση των ποσών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι αυτονόητη.

Προς το παρόν και μόνο η έγκριση της αύξησης της οροφής των τριμήνων γραμματίων μπορεί να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να δώσει χρόνο για συζητήσεις.

Η είδηση της ημέρας όμως ενδεχομένως να βγει από μια άλλη συνάντηση, αυτή του υπουργού οικονομικών Γ.Βαρουφάκη με τον Μάριο Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα του μεταφέρει ότι η τράπεζα δεν μπορεί να πάει κόντρα στο καταστατικό της. Κάπως έτσι θα απορριφθεί και η πρόταση για τα διηνεκή ομόλογα. Κύκλοι των Βρυξελλών σχολιάζουν ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της διαπραγμάτευσης και όχι στο τέλος.

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top