«Όχι» από τις Βρυξέλλες στις προτάσεις Βαρουφάκη για το χρέος

Αλλά και δύο «ναι»…

«Όχι» από τις Βρυξέλλες στις προτάσεις Βαρουφάκη για το χρέος

Με δύο «ναι» και ένα «όχι» απαντούν οι Βρυξέλλες στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά με το «όχι» να είναι κρίσιμης σημασίας και να αφορά την ανταλλαγή ομολόγων στο διηνεκές, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα.

Όπως ανέφερε στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Θ. Αθανασίου, πηγή της ΕΚΤ δήλωσε στο Star ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο καταστατικό της και ως εκ τούτου όταν η πρόταση μεταφέρθηκε διά του επιτρόπου Μοσκοβισί στην ΕΚΤ, η απάντηση ήταν ότι δεν αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το μόνο που μπορεί να γίνει σύμφωνα με πηγές του Euroworking Group είναι μείωση κατά 50 μ��νάδες στο επιτόκιο, μία επέκταση κάποιων ομολόγων (αλλά όχι όλων) και ίσως ένα νέο δάνειο.

Τα δύο «ναι» αφορούν αφενός στην επέκταση κατά δύο εβδομάδες της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA και αφετέρου στην αύξηση της οροφής της έκδοσης εντόκων γραμματίων που βρισκόταν στα 15 δις ευρώ και τώρα μπορούν να προστεθούν άλλα 10 δις ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν σύντομα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι.

Το ερώτημα βεβαίως οικονομικών αναλυτών είναι γιατί να το κάνει αυτό η ελληνική κυβέρνηση και να χρεωθεί με επιτόκιο 5% περίπου, όταν μπορεί να πάρει 7 ,2 δις με 1,5% μόνο, με την επιλογή αυτή να θεωρείται από αρκετούς «ανεξήγητη».

Το μήνυμα πάντως του Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα αύριο στις Βρυξέλλες αναμένεται να είναι «θα σας σεβαστούμε, αλλά και εσείς πρέπει να μας σεβαστείτε»…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top