Για την "Ευρώπη της ελπίδας" μίλησαν Ρέντσι -Τσίπρας και… αντάλλαξαν δώρα και υποσχέσεις

Αποφασισμένοι για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Πρώτη δημοσίευση: 03/02/2015,19:19

«Η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαστε συνομήλικοι με διαφορετικές εμπειρίες, προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες , εμπνεόμαστε όμως από τις ίδιες ιδέες. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τις νέες γενιές στα δημόσια πράγματα» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός

Όπως είπε ο κ.Ρέντσι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να έχει ισχυρούς δεσμούς με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

«Υπάρχουν συνθήκες για να συνεννοηθούμε τις ελληνικές αρχές» είπε ο κ.Ρέντσι και επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Μεταρρυθμίσεις όπως είπε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής

«Είμαστε ανοιχτοί στη διμερή συνεργασία και τον διμερή διάλογο» πρόσθεσε ο κ.Ρέντσι, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο ερχομός του Αλέξη είναι για μένα.. ευχή στην Ευρώπη, αλλά και στην Ιταλία. Είμαι ευτυχής που ήρθε ο Αλέξης,γιατί έτσι θα πάψουν να με θεωρούν επικίνδυνο δεξιό στην Ευρώπη» είπε αστειευόμενος ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Είμαι ευτυχής που ήρθε ο Τσίπρας στην Ιταλία. Χάρη στην Ελλάδα και στην Ιταλία, η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει τον εαυτό της»κατέληξε ο κ.Ρέντσι
«Πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη, να μ��ν μιλάμε μόνο για λιτότητα» είπε ο κ.Ρέντσι, επισημαίνοντας πως ναι μεν είναι σωστό να κοιτάμε τους αριθμούς, ωστόσο αυτό δεν θα ωφελήσει τις επόμενες γενιές.«Πρέπει να μιλήσουμε για τον πολιτισμό, την π��ιδεία, την κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε
«Δεν είναι εύκολη μάχη» εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως με διάλογο και κινήσεις, όπως αυτή του Γιούνκερ με την ποσοτική χαλάρωση, θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα.
Όπως είπε η Ιταλία είναι «οπαδός της ελληνικής προσπάθειας» και θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αρκεί να υπάρχει θέληση για μεταρρυθμίσεις και σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη για το χρέος, ο κ.Ρέντσι τόνισε ότι δεν μίλησε με τον κ.Τσίπρα αναλυτικά για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Αυτά θα πρέπει να συζητηθούν σε κοινό τραπέζι, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις» είπε με νόημα ο Ιταλός πολιτικός.,
«Θέλουμε να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει σε κοινό ιδεώδες» τόνισε και ευχήθηκε στον κ.Τσίπρα, «καλή επιτυχία», προσφέροντας τους ως δώρο μια… Ιταλική γραβάτα!
Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για στροφή στην ανάπτυξη, χωρίς νέο διχασμό Νότου-Βορρά

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία πραγματικά εποικοδομητική συνάντηση στις δηλώσεις του. «Δεν είναι τυπική ρήση» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι «μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, όταν θέλουμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Οι λαοί μας έχουν υποφέρει άδικα αυτά τα χρόνια και έχει έρθει η ώρα για για στροφή στην ατζέντα της ανάπτυξης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «από εκεί που υπήρχαν πολιτικές που δίχαζαν την Ευρώπη, που έφερναν στο προσκήνιο φόβο και αβεβαιότητα, τώρα είναι ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο συναισθήματα, όπως η ελπίδα και η αισιοδοξία».

Ο κ. Τσίπρ��ς διευκρίνισε όμως ότι δεν επιδιώκει έναν νέο διχασμό Νότου-Βορρά. «Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής και αυτό θα είναι ωφέλιμο για τους λαούς της Ευρώπης και στο Βορρά και στο Νότο» υποστήριξε.

Όσον αφορά τις προθέσεις του επί του πρακτέου υπογράμμισε ότι «πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για την αναγέννηση της οικονομίας» και αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης «για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ ισχυρίσθηκε ότι τα τελευταία χρόνια, τα μεσαία και κατώτερα στρώματα πλήρωσαν το «καθεστώς διαπλοκής και ��ιαφθοράς» που υπήρχε στην Ελλάδα, «ένα πελατειακό κράτος που θέλουμε να το αλλάξουμε», όπως διαβεβαίωσε, κάνοντας ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα, η νέα της κυβέρνηση, θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. Θέλουμε να δεσμευθούμε ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αλλά και ότι θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Στόχος μας είναι μια κοινώς αποδεκτή αμοιβαία επωφελή λύση» τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατηγορώντας για ακόμη μια φορά την τρόικα.

«Καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις με στόχο η Ελλάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της, χωρίς νέα ελλείμματα και νέα βάρη για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους» τόνισε .

«Περιμένουμε τον αντίλογο από τους εταίρους μας. Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται τίποτα ούτε οι δανειστές, ούτε και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι» διαβεβαίωσε, προσφέροντας στον Ιταλό ομόλογο του, ένα cd με κομμάτια από την «Magna Grecia».

ΒΙΝΤΕΟ NERIT

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top