Le Monde: το «τέλος» της τρόικας με αλλαγή ονόματος ετοιμάζει ο Γιούνκερ

Παρά τις αντιρρήσεις του Σόιμπλε

Το σχέδιο για το τέλος της τρόικας επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, παρά τις αντιρρήσεις της γερμανικής κυβέρνησης η οποία αντέδρασε χθες, δια της εκπροσώπου του υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο ενδεχόμενο κατάργησης της «τριμερούς».

Στην πραγματικότητα η τρόικα ενδέχεται να μην εξαφανισθεί τους επόμενους μήνες, αλλά να μεταλλαχθεί ριζικά, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί στις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της τριμερούς ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την άνοιξη του 2014, στο πρόγραμμά του για την διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν.

«Στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε την τρόικα με μία δομή με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και περισσότερο υπόλογη για τις ενέργειές της, βασισμένη στις ευρωπαϊκές δομές, με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε τότε στο πρόγραμμά του ο Γιούνκερ.

Ανάλογες αιχμές για την δομή της τρόικας είχε διατυπώσει στις 16 Ιανουαρίου ενώπιον της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ENA) στο Στρασβούργο ο Γιούνκερ, όταν παραδέχθηκε ότι «οι μηχανισμοί διαχείρισης της κρίσης δεν ήσαν πολύ δημοκρατικοί», ενώ έχει προτείνει «να υπάρξει μία κοινοβουλευτική δομή από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη των εθνικών κοινοβουλίων, που θα συνέρχεται συστηματικά για να συζητήσει τα μεγάλα οικονομικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με την Monde πάντως να σχολιάζει ότι η παρατήρηση για την ανάγκη της θέσπισης κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν είναι «αθώα», υπενθυμίζοντας την έντονα επικριτική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την άνοιξη του 2014 απέναντι στο έργο της «τριμερούς» .

Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι απαρτιζόταν από «τεχνοκράτες» και μάλιστα «δευτεροκλασάτους» με αποτέλεσμα την έλλειψη αποτελεσματικότητας αλλά και την «τεράστια ταπείνωση» της πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα που ήταν υποχρεωμένη να αποδέχεται τις εντολές υπαλλήλων των Βρυξελλών.

«Στη σημερινή συγκυρία και ακόμη και αν Έλληνες και Ευρωπαίοι (και ΔΝΤ) αποφασίσουν τελικά σε μερικές εβδομάδες ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, εάν η χώρα συνεχίσει να μην είναι σε θέση να πετάξει , σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο, με τα δικά της φτερά, είναι πολύ πιθανό ότι η τρόικα θα μεταλλαχθεί και θα μετονομασθεί» αναφέρει η Le Monde.

Προσθέτει ακόμα ότι θα γίνει «τρίο» ή «task force» και θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ��ιστωτών, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδεχομένως να μην συμμετέχει πλέον και την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να είναι ίσως πιο διακριτική.

«Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι τουλάχιστον για λόγους συμβολισμού, οφείλουν να δώσουν στους Έλληνες αυτή την εγγύηση: Η τρόικα υπήρξε σε υπερθετικό βαθμό το σύμβολο, αυτά τα τελευταία χρόνια, της συστηματικής αφαίμαξης, της ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού» καταλήγει το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top