Στοίχημα η 1η Μαρτίου για τη νέα κυβέρνηση:Tι περιμένουν μέχρι τότε οι εταίροι απ’την Ελλάδα

Γιατί δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

Στοίχημα η 1η Μαρτίου για τη νέα κυβέρνηση:Tι περιμένουν μέχρι τότε οι εταίροι απ’την Ελλάδα

​Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ένα πρόπλασμα προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να περάσει από το Eurogroup πριν το τέλος Φεβρουαρίου για να διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), αποδεχόμενη τα ελληνικά ομόλογα στις συναλλαγές της.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει «συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μόνιμες και διαρθρωτικές», όπως ακριβώς έχει μεταφέρει ο Μάριο Ντράγκι στην κυβέρνηση.

Όπως μεταφέρθηκε στο real.gr από στέλεχος της ΕΚΤ «η χρηματοδοτική γέφυρα που αναζητά η κυβέρνηση θα απορριφθεί από την Ευρωζώνη, δεν μπορεί να περπατήσει όπως την έχουν στο μυαλό τους».

Η πηγή της ΕΚΤ, η οποία τελεί εν γνώση των όσων είπε ο Γ.Βαρουφάκης στον επίτροπο Μοσκοβισί, ενημέρωσε το real.gr ότι η ελληνική πρόταση περιλάμβανε την μέθοδο του swap χωρίς όμως να επεκταθεί.

Αν μη τι άλλο το θέμα θα συζητηθεί ακροθιγώς στην συνάντηση του Α.Τσίπρα με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά αναμένει να καθοριστεί εκεί ένα “οδικός χάρτης” για τις μελλοντικές διευθετήσεις.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό ότι:

- δεν υπάρχει λόγος τώρα για κατάργηση τρόικας, η οποία μπήκε στο συρτάρι ακριβώς λόγω εκλογής Σύριζα,

- και δεν υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις κανονικές διαδικασίες,

Η συνάντηση δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, πέραν του ότι ο Γιούνκερ καίγεται να μάθει και να διαβουλευθεί για τον αντικαταστάτη του Δ.Αβραμόπουλου.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ θα εξηγήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Κομισιόν δεν είναι ο μοναδικός παίκτης στην ελληνική ιστορία και θα πρέπει να τα βρει ταυτόχρονα με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Θα προτείνει στην ελληνική πλευρά να εκπονήσει το σχέδιό της μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου και για να έχει ελπίδες για την χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα πρέπει να περιέχει μέτρα, με νούμερα κτλ.

Στο μέλλον δε, η υπόθεση της συμπληρωματικής προληπτικής γραμμής έχει πεθάνει, καθώς δεν ισχύει πια η προϋπόθεση της τιμής διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων με το σημερινό spread.

H επόμενη διευθέτηση θα μπορούσε να περιέχει τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπόλοιπα κεφάλαια του ΔΝΤ (7+14 δις)

Προς το παρόν η ΕΚΤ θα εγκρίνει για άλλες δύο εβδομάδες την επέκταση του ELA, αλλά και το Eurogroup έχει σίγουρη την έγκριση της αύξηση της οροφής των 15 δις τρίμηνων γραμματίων, για να καλυφθούν οι ανάγκες των επομένων μηνών. Για αργότερα θα χρειαστεί κανονικό πρόγραμμα.

Toυ Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top