Σταθάκης: Εφικτή η συμφωνία με τους εταίρους - Τα 4 σημεία

«Θέλουμε να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη»

«Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε άμεσα τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά» αναφέρει ο Γιώργος Σταθάκης σε άρθρο του στο capital.gr, όπου υπογραμμίζει ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι εφικτή.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία όπου η αποπληρωμή του χρέους θα συνδεθεί με την ανάπτυξη: «Οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για την αποπληρωμή του χρέους. Με την μνημονιακή πολιτική η αποπληρωμή του χρέους γίνεται ανέφικτη λόγω του στραγγαλισμού της πραγματικής οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντιστραφεί αυτή η λογική και η αποπληρωμή του χρέους να συνδεθεί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν το ποσό που πληρώνουμε για το χρέος συνδέεται με την αύξηση του ΑΕΠ μας, η αποπληρωμή του δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για την αναπτυξιακή δυναμική όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Αυτό αναπόφευκτα μεταβάλει το χρόνο αποπληρωμής και τη σημερινή πραγματική αξία του χρέους».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι 4:

«Πρώτον, η απομείωση του δημόσιου χρέους.

Δεύτερον, το χρηματοδοτικό πλαίσιο κατά την μεταβατική περίοδο από το μνημονιακό καθεστώς στην εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Το τρίτο σημείο είναι ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, χωρίς βέβαια τα μεγάλα πλεονάσματα που καθηλώνου�� την αναπτυξιακή πορεία. Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι δεν θα παράξει νέα ελλείμματα τα οποία θα οδηγούσαν ξανά τη χώρα σε καθεστώς οιονεί χρεοκοπίας.

Το τέταρτο σημείο είναι και το σημαντικότερο από όλα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η οικονομία, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην πάταξη της διαφθοράς, είναι οι μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε να κάνει καμία μνημονιακή κυβέρνηση για να μη θίξει τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος».

«Η συμφωνία είναι λοιπόν εφικτή γιατί είναι πραγματικά επωφελής για όλους. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ευρώπη από την άλλη πλευρά μπορεί να αντιμετωπίσει το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταστροφής της οικονομικής πολιτικής που θα δώσει περισσότερο χώρο στη νομισματική χαλάρωση, και σε πιο θαρραλέα βήματα αναπτυξιακής στρατηγικής» καταλήγει ο κ. Σταθάκης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top