Βαρουφάκης στη Le Monde: «Η Αθήνα θέλει να σταματήσει να μιμείται τον Σίσυφο»

«Πρέπει να βρούμε ένα σχέδιο που να λειτουργεί προς όφελος της Ευρώπης»

 Βαρουφάκης στη Le Monde: «Η Αθήνα θέλει να σταματήσει να μιμείται τον Σίσυφο»

​Στα δύο βασικά σφάλματα των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η Αθήνα θέλει να σταματήσει να μιμείται τον Σίσυφο», δήλωσε στην συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης και στη συνέχεια εξήγησε:

«Η ορθή στρατηγική για τον Σίσυφο είναι να σταματήσει να σπρώχνει τον βράχο του, όχι να έχει στόχο να τον ανεβάσει στην κορυφή του λόφου».

Αναφερόμενος στους δανειστές της Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δέχθηκαν να δανείσουν στην Ελλάδα μεγάλα ποσά για να αποπληρώσει τα χρέη της, ζητώντας της να περιορίσει τα έσοδά της. Αυτή δεν ήταν καλή ιδέα. Πρέπει να ενεργήσουμε κατά πιο έξυπνο τρόπο βρίσκοντας ένα σχέδιο που λειτουργεί προς όφελος της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας».

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους εταίρους της και να μην ενεργήσει μονομερώς και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να «κάνει επανεκκίνηση του προγράμματος που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και στηριζόταν σε μία εσφαλμένη λογική».

Αναφερόμενος δε στα λάθη των προηγούμενων κυβ��ρνήσεων είπε:

«Τα δύο κύρια σφάλματα των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες είναι η διαρκής προσφυγή στο δανεισμό χωρίς σκέψη για το μέλλον και η απουσία μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα το σταματήσουμε».

Σε ερώτηση για το πώς η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να πληρώσει τις προσεχείς λήξεις των ομολόγων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα συζητήσει με τους εταίρους για να διασφαλισθεί ότι όταν «θα δανειστούμε ξανά, αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενός βιώσιμου σχεδίου».

«Είναι εφικτή η εφαρμογή αυτού του σχεδίου σε διάστημα λίγων μηνών. Αυτό που ζητάμε είναι ένα δημοσιονομικό περιθώριο τις προσεχείς εβδομάδες για να προτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, να τις συζητήσουμε με τους εταίρους μας, να διδαχθούμε από τις συμβουλές τους και να βρούμε μαζί τα μέσα για να τελειώσουμε με την χωρίς τέλος κρίση. Αυτή η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι θα βρουν απέναντί τους ανοικτό πνεύμα», δήλωσε.

Τέλος αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι «εν μέσω μίας κρίσης αποπληθωρισμού, δεν είναι πολύ έξυπνο να πουλήσει κανείς τα οικογενειακά κοσμήματα για ψίχουλα. Είναι περισσότερο σώφρον να αναπτύξουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για να αυξήσουμε την αξία τους χρησιμοποιώντας έξυπνα μέσα χρηματοδότησης για να ενισχύσουμε την οικονομία μας. Πάντως δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top