Α. Τσίπρας: «Τρόικα τέλος. Ώριμη και αναγκαία απόφαση»

«Υποστηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό»

​Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουγός, Α. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις των δύο αρχηγών μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο «πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», ενώ υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης.

Τόνισε μάλιστα ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό πρόβλημα και δήλωσε:

«Το Κυπριακό πρόβλημα αποτελεί Λυδία λίθο για τις ελληνοκυπριακές σχέσεις, αλλά και για τη σταθερότητα σε μια ευρύτερη περιοχή κρίσεων. Μ’ αυτή την έννοια είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και να συμφωνήσουμε ότι θα εργαστούμε σκληρά και θα υποστηρίξουμε την κυπριακή πλευρά για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ επί τη βάση διζωνικής, δικοινοτικής συνομοσπονδίας με μία κυριαρχία, με μία ιθαγένεια, με μία διεθνή προσωπικότητα».

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη των δύο πλευρών στον τομέα των διμερών σχέσεων, τονίζοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Ήρθα σε μια δύσκολη περίοδο στην Κύπρο. Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, με την έλευση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», συνιστά κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου κα υπονομεύει τις συνομιλίες των δυο πλευρών που πρέπει να συνεχιστούν. Όμως για να συνεχιστούν χρειάζεται ο σεβασμός της Τουρκίας στην αρχή της καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο, χωρίς απειλές».

Επεσήμανε μάλιστα ότι η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ιδιότητας της ως μέλους της ΕΕ, θα ωφελήσει τόσο τους Ελληνοκυπρίους, όσο και τους Τουρκοκυπρίους.

Όσον αφορά στην πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε:

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη νωπή λαϊκή εντολή για ισχυρή διαπραγμάτευση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν περίμενα ούτε εγώ ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στις ελληνικές θέσεις. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Η Ευρώπη πρέπει λοιπόν να πάρει γενναίες αποφάσεις. Υπάρχει ανάγκη για στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιστρέψει η ανάπτυξη. Τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι μικρές χώρες στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι ακρωτηριασμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της που πρέπει να είναι σταθερό μέσα σε ένα ταραγμένο περιβάλλον. Όσοι δεν το κατανοούν και κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμού�� σύντομα θα διαψευσθούν. Χρειάζεται σύνεση, αλληλεγγύη στα ευρωπαϊκά κράτη και λογική».

Για το καυτό δε ζήτημα της κατάργησης της τρόικας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια ώριμη και αναγκαία εξέλιξη για την Ευρώπη», με τον κ. Αναστασιάδη να σημειώνει ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα θα εργαστούν για θέματα ανάπτυξης από κοινού αλλά και με χώρες της ΕΕ που έχουν τις αυτές απόψεις.

«Θα πρέπει να δούμε και ιδιαίτερα με την ισχυρή εντολή προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πώς η ομάδα κρατών που ασπάζεται την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη θα τομετατρέψει αυτό σε πράξη. Συνεπώς, είμαστε στην ίδια γραμμή όσον αφο��ά την ανάγκη αλλαγών προς όφελος ευρύτερα των Ευρωπαίων πολιτών» επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στο «διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Κύπρο» και επεσήμανε πως με τον κ. Τσίπρας συμφωνήθηκε «συντονισμόε προσπαθειών για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να μπορέσει να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα δημιουργεί προοπτικές».

Τέλος, ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Αναστασιάδης προανήγγειλαν την από κοινού προσπάθεια Αθήνας και Λευκωσίας, ώστε να υπάρξει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία.

«Η συνέχεια της έντασης, η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο δεν έχει αποτέλεσμα. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να γίνουν γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ρωσία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top