To νέο επικοινωνιακό μοντέλο Τρόικας

Έτοιμοι οι εταίροι να κάνουν συμβιβασμούς

​Έτοιμοι να κάνουν συμβιβασμούς με την νέα ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, εμφανίζονται οι εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ, με ανώτατους παράγοντες στις Βρυξέλλες να σχεδιάζουν τη νέα στρατηγική.

Δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές, η πρώτη από το Συμβούλιο, πλησίον του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η δεύτερη από το στενό περιβάλλον του επιτρόπου επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, αποκάλυψαν στην Real News ότι «αυτές τις μέρες γίνεται επεξεργασία μιας νέας στρατηγικής, η οποία θα βοηθήσει τον επικοινωνιακό χειρισμό της κατάστασης από τη ελληνική πλευρά».

Συγκεκριμένα: «οι υπουργοί θα μιλάνε με τους επιτρόπους και οι τεχνοκράτες της ΕΕ με τους τεχνοκράτες των ελληνικών αρχών».

Σύμφωνα με το πλάνο πριν από την κάθε επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ή όπως αλλιώς ονομαστεί το κλιμάκιο των ελεγκτών, θα προηγείται επίσκεψη κάποιου από τους συναρμόδιους επιτρόπους για το ελληνικό πρόγραμμα στην Αθήνα, ή πρόσκληση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Οι Έλληνες υπουργοί και οι συνεργάτες τους θα συνομιλούν στο ένα ή το άλλο μέρος κεκλεισμένων των θυρών με τους επιτρόπους και τους συνεργάτες τους, παρουσία του επικεφαλής του Euro Working Group «o οποίος θα εκπροσωπεί τα κράτη μέλη».

Δεν αποκλείεται οι συναντήσεις να περιλαμβάνουν και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά περίπτωση, αλλά αμέσως μετά, τα τεχνικά κλιμάκια θα αναλαμβάνουν την «επί του εδάφους και επί των λεπτομερειών διαπραγμάτευση με την ομάδα που θα ορίσει η ελληνική κυβέρνηση».

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος καθοριστικής σημασίας θα είναι η σύνθεση των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων και κατά συνέπεια ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να ορίσει «ικανότατο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων», αλλά και να ορίσει «σύνδεσμο στις Βρυξέλλες» από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την εκτέλεση των συμφωνηθέντων και θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.

Οι Βρυξέλλες, Κομισιόν και Eurogroup δίνουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας στο νέο σχήμα στο οποίο μένει να βρεθεί τρόπος να ενταχθεί ο ��κπρόσωπος του ΔΝΤ κατά προτεραιότητα. Σε σχέση με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτή μπορεί να είναι πιο χαλαρή και ήδη επεξεργάζονται σενάρια «να λαμβάνει ραπόρτα μόνο για τα τραπεζικά σε διαφορετικό χρόνο από τον υπόλοιπο έλεγχο».

«Πιστεύουμε ότι η νέα διευθέτηση θα δουλέψει και θα δώσει στη νέα ελληνική κυβέρνηση το πολιτικό πάτημα να παρουσιάσει ένα λειτουργικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής που θα εκτελεστεί και θα πιστοποιηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ», αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος απάντησε γραπτώς στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη για το συγκεκριμένο θ��μα: «η Κομισιόν θα εξετάσει τον ρόλο της αποκαλούμενης Τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με την πάροδο του χρόνου, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Δεδομένου ότι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής συνεπάγεται την εξέταση σύνθετων θεσμικών, νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη».

Την ίδια ώρα όμως η κίνηση καλής θέλησης από τoυς εταίρους προϋποθέτει συνεργασία από την πλευρά της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλεγε σε συνεργάτες του, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν έχουμε ιδέα τι θέλουν να κάνουν, δεν έχουμε εντολή για διαπραγμάτευση με τους Έλληνες, πάμε γιατί πρέπει να πάμε και να τους ακούσουμε». Ανέφερε επίσης ότι «στο Eurogroup δεν υπάρχει συναίνεση για αυτόματη παράταση, εκτός αν οι Έλληνες συμφωνήσουν σε συζητήσεις για το πρόγραμμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» και κατέληξε λέγοντας «τίποτα δεν είναι αυτονόητο».

«Φτιάξε χάρτη δεσμεύσεων»

Στις Βρυξέλλες επικρατεί δυσαρέσκεια για το ξήλωμα ορισμένων μεταρρυθμίσεων και συμφωνιών, ενώ η δήλωση Ντάισελμπλουμ από το Άμστερνταμ περί εκτροχιασμού δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η κυβέρνηση θα κληθεί από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου να φτιάξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με δημοσιονομικούς στόχους, τήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού και μόνιμου χαρακτήρα, περιλαμβανομένων αποκρατικοποιήσεων, ανοίγματος αγορών, επαγγελμάτων και υπηρεσιών, αναμόρφωσης του δημ��σίου τομέα με ποσοτικούς στόχους, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και όλα τα ανοικτά ζητήματα από το τρέχον πρόγραμμα.

Το Eurogroup θα ζητήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού κενού για το 2015, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από τους ελεγκτές της τρόικας. Οι 18 εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ δεν σκοπεύουν να δώσουν λευκή επιταγή και θα επαναλάβουν ότι η αλληλεγγύη και η συμμετοχή της χώρας στο κοινό νόμισμα διέπεται από κανόνες, δεσμεύσεις και συμφωνίες που οι αρχές έχουν κάνει και πρέπει να τηρηθούν. Όπως είπε δε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γ. Κατάινεν «οι δεσμεύσεις είναι προς τους πολίτες των άλλων χωρών και όχι προς τους θεσμούς ή τις κυβερνήσεις». Κανένας δεν θα μπορέσει να εξηγήσει στο εσωτερικό του πως η Ελλάδα θα λάβει νέα χρήματα και ελάφρυνση χρέους (επιτόκια και ωρίμανση ομολόγων) αν δεν τηρήσει τα συμφωνημένα, τονίζουν τα στελέχη του Εurogroup και της Κομισιόν.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top