Γ. Βαρουφάκης στους New York Times: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. Ευρώ»

''Θέλουμε να καθίσουμε και να ξανασκεφτούμε όλο το πρόγραμμα''

​Συνέντευξη στους New York Times έδωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και δήλωσε ότι: «δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να ξανασκεφτούμε όλο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου, η οποία θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος».

varoufakis-master675.jpg
Ο κ. Βαρουφάκης – ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «οικονομολόγο από ατύχημα» και «ασταθή Μαρξιστή» - σκιαγραφεί αυτό που θεωρεί ο ίδιος ως την καρδιά του προβλήματος: ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η λιτότητα συμβάλλει σε έναν «εικονικό πνιγμό, όπου το κεφάλι μας κρατείται διαρκώς κάτω ��πό το νερό».

Μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και πως δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Wall Street.

«Το μόνο που ζητάει η νέα κυβέρνηση είναι ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές των τελευταίων ετών που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά», υπογραμμίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης παραμένει η αναδιάρθρωση του χρέους, με σκοπό η οικονομία να αποκτήσει ρευστότητα.

Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.

«Περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα. Μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχοντ��ι από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν», είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να γίνει ένας «ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις».

Τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως «η νέα κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιτρέψει η χώρα να επιστρέψει στις παλιές, κακές συνήθειες και να καταλήξει εκεί που ήταν το 2009».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι και… μηχανόβιος ο Βαρουφάκης - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Ξένος Τύπος: «Ο Βαρουφάκης, ο Ροκ Σταρ των Οικονομικών»- Αφιέρωμα από το CNN

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top