Ομόφωνη απόφαση των 28 (��ε την ψήφο και Κοτζιά) κατά της Ρωσίας

Καταδικάζει η ΕΕ αλλά δεν προχωρά σε νέες κυρώσεις

Ομόφωνη απόφαση έλαβε η ΕΕ, με την ψήφο δηλαδή και της Ελλάδας από τον νέο Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, για νέα καταδίκη της στάσης της Ρωσίας στο ουκρανικό ζήτημα, κατά τη σημερινή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Η Ε.Ε. καταδικάζει αλλά χωρίς να επιβάλλει νέες κυρώσεις, παρατείνοντας όμως την εφαρμογή του εμπάργκο μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν και άλλες «αποκλεισμένες» εταιρείες, λόγω οικονομικών δοσοληψιών με τη Μόσχα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θ. Αθανασίου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κλήθηκε (στη συνάντησή τους πριν από την συνεδρίαση) στην Ουκρανία από τον ΥΠΕΞ της συγκεκριμένης χώρας, προκειμένου να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνει.

Ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση για το ίδιο ζήτημα και με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Στάινμάγιερ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από αυτήν ότι είναι «πιο καθησυχασμένος».

Η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε λόγο για «θετική και εποικοδομητική στάση» από την Ελλάδα, η οποία «εμμένει στις θέσεις της αλλά επιδιώκει την ενότητα της ΕΕ».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, μίλησε για «πολυήμερη δ��απραγμάτευση» που τέλειωσε με ένα καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και τη χώρα και για μια απόφαση που «συνέβαλε σε μια λογικότερη Ευρώπη».

Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι υπήρξε χώρα που «φλέρταρε» με το βέτο στην νέα καταδίκη της Ρωσίας αλλά αυτή δεν ήταν η Ελλάδα αλλά η Μεγάλη Βρετανία!

Παράλληλα, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιθυμούσε μια πολιτική κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, υπογράμμισε πως «δεν γίνεται από την μια να μην βάζουν στην Τουρκία (σ.σ.: για την εισβολή στην Κύπρο) και να βάζουν στη Ρωσία για την Ουκρανία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top