Δριμεία κριτική του Economist σε Τσίπρα και… Μέρκελ ταυτόχρονα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει Grexit, αλλά και καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη»

Αμφίπλευρη επίθεση με τον τίτλο «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα» εναντίον Μέρκελ και Τσίπρα ταυτόχρονα, εξαπολύει στο κύριο άρθρο του ο Economist, με το εξώφυλλο να αναπαριστά την… Αφροδίτη της Μήλου που απειλεί να πυροβολήσει την καγκελάριο της Γερμανίας!

«Απαιτώντας ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους και υποσχόμενος μείωση των δημόσιων εξόδων, ο κ. Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι την μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, και επομένως, για την Άνγκελα Μέρκελ, τη Γε��μανίδα καγκελάριο που έχει οδηγήσει όλη την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Κατά το περιοδικό, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο καταλύτης για ένα καλύτερο μέλλον του ευρώ, μπορεί να επιφέρει ένα εφιαλτικό Grexit, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ένα συμβιβασμό.

«Παρά το γεγονός πως όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού, επιμένουν πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, πλανάται τώρα μια καθαρή απειλή εξόδου από την ευρωζώνη. Αν και στο παρελθόν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε απειλήσει με κάτι τέτοιο, σήμερα φαίνεται ότι η ευρωζώνη είναι πιο έτοιμη να αντέξει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ θα μπορούσε εύκολα να παρουσιαστεί σαν υπαιτιότητα των Ελλήνων» υποστηρίζει ο Economist.

Επίσης αν και σε κάποιο σημείο χαρακτηρίζει «τρελό αριστερό» τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, παραδέχεται ότι έχει δίκιο «όταν ισχυρίζεται πως οι πολιτικές λιτότητας της Μέρκελ ήταν εξαντλητικές, μπλόκαραν την οικονομία και ενέτειναν τον αποπληθωρισμό» και όταν λέει ότι το ελληνικό χρέος που αυξήθηκε από 109% στο κολοσσιαίο 175% του ΑΕΠ τα τελευταία έξι χρόνια, παρά την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές δαπανών, είναι μη βιώσιμο. «Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα απαλλαγής χρέους όπως ακριβώς ένα χρεοκοπημένο κράτος της Αφρικής» υποστηρίζει.

Σχολιάζει δυσμενώς όμως την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων από τον Α. Τσίπρα, με την επαναπρόσληψη 12.000 δημοσίων υπαλλήλων, την ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων και τη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα αναιρέσει, όπως υποστηρίζει, «την με κόπους κτισμένη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας».

Στην κριτική του προς την Μέρκελ ο Economist αποδίδει ευθύνες στην καγκελάριο ότι με την αντίθεσή της σε όλες τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την απαγόρευση ουσιαστικά του πληθωρισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τον τρόπο αυτό έθεσε σε κίνδυνο πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα, από μερικές δεκαδικές μονάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top