Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων – Σουλτς: Όχι μονομερείς ενέργειες

«Λέμε όχι στη λιτότητα αλλά όχι και στα ελλείμματα» - «Θα φορολογήσω τον πλούτο»

«Χρήσιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε την συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η επίσκεψη του κ. Σουλτς ως του πρώτου ευρωπαίου ηγέτη που συναντώ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της χώρας, σηματοδεί ότι η πρώτη αξία στην ιεράρχηση της ΕΕ είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αρχή των δηλώσεών του.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «για 4 ολόκληρα χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης» αλλά και ότι «στην πραγματικότητα πλήρωνε τις ευθύνες άλλων, την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην ολιγαρχία που αρνείτο να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν και στο παλαιό πολιτικό σύστημα», ενώ πρόσθεσε ότι «η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει «σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως και «σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς το λάθος της λιτότητας, αλλά και χωρίς την απερισκεψία των ελλειμμάτων».

Διευκρίνισε όμως ότι «η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για να έχει επωφελή κατάληξη χρειάζεται χρόνο», ενώ επισήμανε ότι κοινός τόπος με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.

«Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση και θα είναι περισσότερο ισχυρή παρά ποτέ» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας.

Σουλτς: Συμφωνήσαμε σε κάποια θέματα, κάποια άλλα θέλουν περαιτέρω διευκρινήσεις

Ως «ιδιαίτερη τιμή» χαρακτήρισε το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος του νέου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε πως έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν το Μέγαρο Μαξίμου αλλά τόνισε με νόημα πως ��την Κυριακή που μας πέρασε για την Ελλάδα προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις».

Ο Σουλτς υπογράμμισε ότι στη συζήτηση των 2 ωρών που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε μια ειλικρινής συζήτηση ουσίας αλλά ξεκαθάρισε ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα «ενώ κάποια άλλα χρίζουν περαιτέρω διευκρίνησης».

«Πιστεύω τόσο στην εθνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ειδικά στη δεύτερη, είναι σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας. Αυτή την επιλογή μου, την επιβεβαιώνετε και εσείς κα Τσίπρα και χαίρομαι» πρόσθεσε ο Σουλτς, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας του περιέγραψε ως πρώτη προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη φορολογική δικαιοσύνη και πως του ξεκαθάρισε ότι «προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απηύθυνε μια διακριτική προειδοποίηση στον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες: «Υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αυτά όμως δεν αντιμετωπίζονται με μονομερείς ενέργειες ή με επιμονή ότι αυτή είναι η άποψή μας, αλλά με διαβουλεύσεις με τους εταίρους».

Ο Σουλτς δεν δίστασε να δηλώσει ότι στην Ευρώπη υπάρχει ο φόβος ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει τον δικό του δρόμο αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει: «Θα κα��αθέσει προτάσεις για να ακολουθήσει διαβούλευση επί αυτών. Βεβαίως οι συζητήσεις θα έχουν και διαφωνίες και συγκρούσεις αλλά το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους της». Μάλιστα, τόνισε ότι στη αυριανή συνάντηση του με τον Γερούν Ντάισελπλουμ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει για αυτό το θέμα.

Ο Σουλτς αναφέρθηκε και στο θέμα της Ρωσίας, εξηγώντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει με τους εταίρους της».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε «υπέροχη χώρα» την Ελλάδα και ευχήθηκε να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που ήταν πάντα.

«Η Ελλάδα έδωσε πολλά δώρα στην ιστορία της Ευρώπης αλλά αυτό δεν αφορά το παρελθόν. Η Ελλάδα έχει και σήμερα πολλά να προσφέρει στην Ευρώπη. Και αυτό είναι η υποχρέωση σας ως πρωθυπουργός κε Τσίπρα» κατέληξε ο Σουλτς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top