Κρίση στη ΝΔ: «Διώχνουν» τον Σαμαρά - Έκτακτη συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη

Ραγδαίες εξελίξεις με αφορμή την ΠτΔ και το εκλογικό αποτέλεσμα

Κρίση στη ΝΔ: «Διώχνουν» τον Σαμαρά - Έκτακτη συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά την ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

Τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα της γαλάζιας παράταξης ξεκίνησαν από την Κυριακή 25 Ιανουαρίου με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνονται μέρα με την μέρα, με ολοένα και περισσότερα στελέχη να αφήνουν αιχμές για τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Μετά τον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος ουσιαστικά ζήτησε την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, δύο ακόμη στελέχη της Καραμανλικής πτέρυγας έστρεψαν τα βέλη τους κατά του προέδρου της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, επίθεση στον κ.Σαμαρά έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος κάλεσε τον κ.Σαμαρά να πάρει άμεσα «πρωτοβουλίες», για να διερευνηθούν τα αίτια της εκλογικής συντριβής της ΝΔ , αλλά και για να δρομολογηθούν εξελίξεις στο κόμμα.

Παράλληλα, το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, Σωτήρης Χατζηγάκης ζήτησε, με πολύ βαριές κουβέντες από τον κ.Σαμαρά, να αποχωρήσει γρήγορ�� από το κόμμα για «να μη γίνει η ΝΔ απολειφάδι τύπου ΠΟΛΑΝ, ούτε να θυμίζει το πολιτικό φάντασμα της παλιάς “Ένωσης Κέντρου” του μακαρίτη του Ζίγδη. Nα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να επανέλθει αυτή στις ρίζες της, στις ιδεολογικές κατευθύνσεις του “μεσαίου χώρου” και του ριζοσπαστικού (κοινωνικού) φιλελευθερισμού».

Την ίδια ώρα, αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά άφησαν, όπως αναλυτικά γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, οι κκ Μητσοτάκης και Σπηλιωτόπουλος, ενώ και ο γαλάζιος βουλευτής Γιώργος Βλάχος έθεσε θέμα αλλαγής ηγεσίας.

«Η ΝΔ, για να έχει επόμενη ημέρα, θα πρέπει να ανανεώσει την ηγετική της ομάδα, το στελεχιακό της δυναμικό, την πολιτική της επιχειρηματολογία γιατί μόνο έτσι μπορεί να πιάσει επαφή και πάλι με την κοινωνία και κυρίως με τον μεσαίο χώρο. Χωρίς τον μεσαίο χώρο δεν ξέρω που αλλού μπορεί να απευθύνει το μήνυμά της. Ο μεσαίος χώρος ήταν κατ’ εξοχήν ο κόσμος που υπηρετούσε, που εκπροσωπούσε η ΝΔ. Και αυτόν τον κόσμο τον πικράναμε τον στεναχωρήσαμε κάπου δεν του δίναμε να καταλάβει γιατί γίνονται αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, πολλές διαφωνίες στην Συγγρού δημιουργεί και το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με αρκετά γαλάζια στελέχη όπως ο κ.Νικήτας Κακλαμάνης, να ζητούν από την ηγεσία της ΝΔ να δηλώσει ανοιχτά την υπερψήφιση της υποψηφιότητας του Αβραμόπουλου, πριν αυτή ανακοινωθεί από την Κουμουνδούρου.

«Η άποψή μου είναι ότι ο κ. Δήμας, τον οποίο στήριξα με μεγάλη θέρμη και τον σέβομαι και τον εκτιμώ, δεν θα θελήσει να είναι ξανά υποψήφιος. Κι εγώ αν ήμουν, δεν θα ήθελα να είμαι υποψήφιος για να πάρω 75 ψήφους. Δεν έχει κανένα νόημα. Η άποψή μου είναι ότι η Ν.Δ. πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε «ναι». Δεν έχει ανάγκη τις ψήφους μας, αλλά δεν είναι ωραίο ένας πρόεδρος που θα μπορούσε να βγει με 200 και πλέον ψήφους να βγει με λιγότερες. Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι πρέπει να βγούμε μπροστά, αν έχει υπόψη του αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Κακλαμάνης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιείται αύριο μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που θα συζητηθεί...

doroula.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί αύριο με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, χωρίς ακόμη να έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής ώρα της συνάντησης τους.

Αν και οι δύο τους συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, η χρονική συγκυρία του συγκεκριμένου ραντεβού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της κινητικότητας και των συζητήσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το μέλλον της παράταξης, τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική μετά την ήττα.

Οι ζυμώσεις είναι διαρκείς και είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε "παρέλαση"στελεχών στο γραφείο του κ.Καραμανλή .Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός είδε τους κκ Ν.Δένδια, Κ.Τζιτζικώστα, Ευρ. Στυλιανίδη, ενώ και η κ.Μπακογιάννη έχει συναντήσεις και επαφές με στελέχη.

Παρά το γεγονός ότι αρκετά γαλάζια στελέχη θέτουν, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα ηγεσίας, ο ίδιος ο κ.Καραμανλής ακούει προσεκτικά, καταγράφει όσα του μεταφέρονται, χωρίς όμως να σχολιάζει ή να ενθαρρύνει κινήσεις που θα μπορούσαν, σε αυτή τη συγκυρία, να αποσταθεροποιήσουν τη Ν.Δ. ως πυλώνα αναφοράς της αστικής δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top