Στο Μαξίμου ο Σουλτς - Ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη

Αιχμηρά σχόλια από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έντονη αντίδραση της κυβέρνησης

Στο Μαξίμου έφτασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Πρόκειται για την πρώτη κρίσιμη συνάντηση της νέας κυβέρνησης με Ευρωπαίο αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διαφανούν και οι προθέσεις των δύο πλευρών για την μεταξύ τους συνεργασία.

Πάντως, ο κ. Σουλτς, μία μέρα πριν τη συνάντηση φρόντισε να στείλει σκληρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή την διαφοροποίησή της από την ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία.

«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο κ. Σουλτς την Τετάρτη, στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

2234877.jpg
Δεν μάσησε μάλιστα τα λόγια του και ασκώντας δρ��μύτατη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση είπε:

«Θέλω να το πω ανοιχτά πως είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην. Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις ��πόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη “στις ράγες”, αλλά ακόμη ψάχνεται. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω ότι οι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθ��σει».

Μάλιστα σε έντονο ύφος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι ο ελληνικό λαός δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μποϊκοτάρει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.

«Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έννοιες για την καθημερινότητά τους, έννοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους - υπάρχουν περιοχές όπου 50% των νέων είναι άνεργοι - , έχουν έννοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», είπε και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους πρόσθεσε:

«Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή η συζήτηση αυτή είναι πολύ π��όωρη. Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι. Γι’ αυτά θέλω να συζητήσω αύριο μαζί του. Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό θα του προτείνω».

2234901.jpg
Δεν έκρυψε τέλος και το… σοκ του για την κυβερνητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

«Πρέπει να πω ότι δεν εξεπλάγην απλώς, αλλά σοκαρίστηκα. Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στην Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την “Εναλλακτική για την Γερμανία”(AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε.

Έντονη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση στις δηλώσεις Σουλτς

Την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έφριξε με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στο ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Κύκλοι του Μαξίμου τόνισαν σε επικοινωνία με το star.gr ότι από την πρώτη στιγμή τονίστηκε πως είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της ΕΕ και ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται απόφαση χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.

2234914.jpg
Τονίστηκε επίσης ότι υπάρχει ένας συνεχής διάλογος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και πως το ζήτημα αυτό, όπως και άλλα θα συζητηθούν σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οπο��ο θα μετέχει και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν και τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας για την απουσία διαβούλευσης, ενώ όσον αφορά στα θέματα που θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με τον κ. Σουλτς αποκάλυψαν ότι αυτά θα είναι:

- η αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και πρωτίστως η ανθρωπιστική κρίση «που προκλήθηκε από μία τοξική πολιτική»

- η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους

- η προώθηση αμοιβαίας επωφελούς πολιτικής που θα προωθεί την ανάπτυξη και την απασχόληση

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Ντούρου

Πρώτη ανάρτηση: 29/01/2015, 12:11

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top