Α. Τσίπρας: «Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς»

Οι τέσσερις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

​Τις κατευθυντήριες γραμμές και το στίγμα της νέας κυβέρνησης παρουσιάσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτήριας που ανέδειξε ο ελληνικός λαός έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο, την αποκατάσταση ��ου κύρους και της διεθνούς υπόστασης της χώραςς. Την αποκατάσταση της διαφάνειας και των δημοκρατικών θεσμών του αισθήματος δικαίου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να αλλάξει η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα από την πρώτη μέρα, ξεκαθάρισε όμως ότι προσδοκά η κυβέρνηση αυτή να έχει διαφορετικό ύφος και ήθος στην άσκηση εξουσίας.

2233807.jpg

«Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει άλλες εξαρτήσεις και αφεντικό, παρά τους πολίτες. Σ’ αυτούς λογοδοτούμε. Δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές, ερχόμαστε για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα. Να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος και να κάνουμε παρελθόν το κράτος που ικανοποιούσε τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η εξουσία δεν μας ανήκει, ανήκει σ’ αυτούς που μας την ανέθεσαν και σ’ αυτούς θα την παραδώσουμε. Είμαστε υπό τη δική τους κρίση και δοκιμασία».

2233806.jpg

Κάλεσε μάλιστα τους υπουργούς να δείξουν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας. Να αποφευχθούν σπατάλες και να δείξουν αμείλικτη στάση σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ο Α. Τσίπρας, τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει, καθώς και της μείωσης του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι με ρεαλιστικές προτάσεις για το ζήτημα του χρέους και των επενδύσεων».

2233808.jpg

«Θα διαψεύσ��υμε τις Κασσάνδρες. Δεν σκοπεύουμε να πάμε σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη αλλά δεν θα συνεχίσουμε την καταστροφή και την πολιτική της υποτέλειας. Θέλουμε να συγκρουστούμε ��ε ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα πεδία», είπε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αρνηθεί τον διάλογο, αλλά δεν θα φοβηθεί και τις συγκρούσεις.

«Θα βαδίσουμε με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν με διάλογο, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού. Η ευθύνη είναι βαριά, θα προχωρήσουμε με σχέδιο, ισχυρή βούληση και με τη δύναμη της νωπής λαϊκής εντολής», είπε.

Οι τέσσερις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο και τις τέσσερις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

1) Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: «Κανένας συμπολίτης μας να μην είναι μόνος και αβοήθητος στην κρίση. Η αλληλεγγύη προς τους πιο αδύναμους είναι προτεραιότητα. Ας έχουμε κατά νου ότι παραλαμβάνουμε μια χώρα που εξαιτίας της φτώχειας είναι τελευταία στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης. Μεγαλύτερος μας αντίπαλος είναι να συγκρουστούμε με αυτή την πραγματικότητα».

2) Η στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει. Ειδικά για την μικρή επιχείρηση που βουλιάζει στα χρέη.

3) Μια νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μια δίκαιη βιώσιμη και επωφελή λύση. «Είμαστε έτοιμοι για την διαπραγμάτευση με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών με στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Στόχος μας να μην δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αλλά χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων».

4) Η σύγκρουση με το κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. Ριζική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, διαφάνεια παντού και αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά και αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top