To who is who της κυβέρνησης Τσίπρα: ποιά είναι τα 41 μέλη της!

Η «ανθρωπογεωγραφία» του νέου υπουργικού συμβουλίου

To who is who της κυβέρνησης Τσίπρα: ποιά είναι τα 41 μέλη της!

Τέσσερα υπερυπουργεία, πλειάδα αναπληρωτών, πέντε άτομα από τους ΑΝ.ΕΛ., στελέχη του ΠΑΣΟΚ και 15% γυναίκες, περιλαμβάνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αριθμεί 41 μέλη μαζί με τον πρωθυπουργό, έναντι 46 της προηγούμενης κυβέρνησης. Το σχήμα περιλαμβάνει δέκα υπουργεία, εκ των οποίων τέσσερα υπερυπουργεία, τα οποία προέρχονται από συγχωνεύσεις μικρότερων.

Οι υπουργοί είναι 13 καθώς υπάρχουν επιπλέον τρεις υπουργοί Επικρατείας, ενώ υπάρχουν 21 αναπληρωτές υπουργοί και πέντε υφυπουργοί, έναντι 17 υπουργών, 7 αναπληρωτών και 14 υφυπουργών που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Βάση φύλου, υπάρχουν 6 γυναίκες και 35 άνδρες, δηλαδή οι γυναίκες καλύπτουν περίπου το 15% της νέας κυβέρνησης, ενώ γυναίκα είναι και η προτεινόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πέντε εκπροσώπους έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και Παναγιώτη Σγουρίδης, ο οποίος μπορεί να συμπεριληφθεί και στην κατηγορία των ΠΑΣΟΚογενών, καθώς υπήρξε «πράσινος» βουλευτή για 20 χρόνια.

ΠΑΣΟΚογενείς είναι επίσης οι Δημήτρης Μάρδας (υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2007), Νίκος Κοτζιάς (σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής), Νίκος Τόσκας (διευθυντής του γραφείου του Πάνου Μπεγλίτη και της Βάσως Παπανδρέου για θέματα αμυντικής πολιτικής) και Παναγιώτης Κουρουμπλής (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είχε ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο). Σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ είναι είχε και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.

Τρία μέλη της κυβέρνησης είναι τεχνοκράτες (ο Κώστας Φωτάκης, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής ποινικού δικαίου του ΑΠΘ και ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης), ένας προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ κι ας μην ήταν υποψήφιός της στις εκλογές (ο Γιάννης Πανούσης) και ένας είναι από τον χώρο της οικολογίας (ο Γιάννης Τσιρώνης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- ΑΥΤΗ είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top