Οι 11 πολιτικοί αρχηγοί ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα

Τα σχέδια και οι συμμαχίες μετά την Κυριακή των εκλογών

​Μία μέρα πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη της Κυριακής οι έντεκα πολιτικοί αρχηγοί μιλούν στην Real News και ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Στην τελική ευθεία για την κάλπη και Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Φώτης Κουβέλης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καρατζαφέ��ης και Άγγελος Χάγιος, μιλούν για τις προτεραιότητές τους, τις συμμαχίες που θα σχηματίσουν και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Σαμαράς: «Κυβερνητικές συγκλίσεις με όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα»

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι οι πολίτες βρίσκονται κοντά στο καλύτερο και το χειρότερο για τη χώρα.

«Το χειρότερο είναι να κορυφωθεί η αβεβαιότητα. Να συγκρουστούμε με τους εταίρους μας. Να βουλιάξει η ελληνική οικονομία την ώρα που μόλις έχει βγει στην ανάπτυξη. Το καλύτερο είναι αυτό που έχει ήδη θεμελιώσει η Νέα Δημοκρατία. Έξοδος από τα ελλείμματα, έξοδος από την ύφεση, έξοδος από τα μνημόνια», τονίζει ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι πριν από δύο μήνες η Ελλάδα είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης και διαπραγματευόταν την οριστική έξοδο από το μνημόνιο.

Όσο για την επόμενη μέρα; Ο ίδιος απαντά ότι «θα επισπεύσουμε την έξοδο από το μνημόνιο, τη συμφωνία για την επόμενη μέρα που θα θωρακίζει την Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους», και ταυτόχρονα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πάσχει από αλαζονεία και νιώθει απομονωμένος. Επικαλείται την "αυτοδυναμία" επειδή έχει απόλυτη αδυναμία να βρει οποιουσδήποτε συμμάχους».

Τσίπρας: «Όσο πιο ισχυρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο δυνατή θα είναι η Ελλάδα»

Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κάνει την 25η Ιανουαρίου μια ιστορική μέρα για τη χώρα και δη��ώνει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να εγγυηθεί το πέρασμα στη νέα εποχή με σιγουριά και σταθερά βήματα.

«Γι' αυτό άμεση προτεραιότητα θα είναι η προώθηση του "Προγράμματος της Θεσσαλονίκης" που στοχεύει στην άμεση ανακούφιση των πιο αδύναμων, αλλά και της πραγματικής οικονομίας από τις επιπτώσεις των μνημονίων. Προτεραιότητα είναι η στήριξη όσων ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και φαγητό», λέει ο κ. Τσίπρας και δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ότι θα αποκατασταθούν οι χαμηλές συντάξεις, ο κατώτατος μισθός και οι εργασιακές σχέσεις.

Από την επόμενη μέρα όπως λέει θα ληφθούν μέτρα για να ξεφύγουν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις από τη θη��ειά της ύφεσης, θα προωθηθεί σχέδιο για την ανεργία, για τη συγκρότηση συμμαχιών στην Ευρώπη, για ριζική λύση στο χρέος, αλλά και για την αποδέσμευση της χώρας από την καταστροφική πολιτική της λιτότητας.

«Θέλουμε τα χέρια μας λυμένα απέναντι σε δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση και να διασφαλίσουν την επιβίωση ενός χρεοκοπημένου συστήματος διαπλοκής», τονίζει.

Βενιζέλος: «Θα συμμετέχουμε σε όλους τους κύκλους επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του στις 25 Ιανουαρίου θα έχει παραδώσει τη χώρα ακέραιη, με την οικονομία σε ανάπτυξη και τις τράπεζες υγιείς.

Όπως τονίζει, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την τρίτη εντολή και δηλώνει αισιόδοξος για τις αποφάσεις του λαού.

«Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες δεν θα λυγίσουν τώρα, στο παρά πέντε. Άσχετα με το ποιο από τα δύο κόμματα του μικρομεσαίου διπολισμού έρθει πρώτο, οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν ότι το τρίτο κόμμα είναι η εγγύηση. Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει σε όλους τους κύκλους επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εμείς δεν διεκδικούμε υπουργικές καρέκλες και κυβερνητικές θέσεις. Μπορούμε να βάλουμε πλάτη με τη γνώση, την εμπειρία και τις επαφές μας», λέει.

Καμμένος: «Έχουμε κόκκινες γραμμές οι οποίες για εμάς είναι όρκος»

«Ο λαός πρέπει να αποφασίσει την επαναφορά της εθνικής κυριαρχίας στη χώρα», δήλωσε ο κ. Καμμένος, εκφράζοντας την ευχή στις 26 Ιανουαρίου να έχουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Η Ελλάδα θα σταματήσει να κυβερνάται μέσω e-mail. Εύχομαι να έχουμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μια κυβέρνηση που θα επαναφέρει τη δημοκρατία και θα αντικαταστήσει με νομοσχέδια τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Είμαστε οι ρυθμιστές που έριξαν τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τη συγκυβέρνηση συγκάλυψης σκανδάλων και υποταγής της χώρας. Θα συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε επιτροπή λογιστικού ελέγχου και διαγραφή του χρέους. Ο λαός δεν θα επιτρέψει αυτοδυναμία, η οποία σημαίνει αλαζονεία της εξουσίας», τονίζει.

Μιχαλολιάκος: «Μόνος δρόμος η ολοκληρωτική καταγγελία του μνημονίου»

Και ο προφυλακισμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής όμως, Ν. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει ότι το κόμμα του θα είναι αυτό που θα αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη.

«Αυτό θα είναι μια απάντηση σε αυτούς που άσκησαν την πολιτική σκευωρία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται επτά βουλευτές στη φυλακή. Αυτά θα μπορούσαν να συμβαίνουν μόνο σε μία μπανανία. Κάναμε αίτηση για συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα και λάβαμε αρνητική απάντηση. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα», λέει ο κ. Μιχαλολιάκος και επιτίθεται τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τόσο το δίπολο που κυβέρνησε μέχρι τώρα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτουν την πατρίδα το ίδιο. Εμείς θα παραμείνουμε στην αντίπερα όχθη, ενάντια στην πολιτική του μνημονίου», ξεκαθαρίζει.

Κουβέλης: «Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα: Με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο τόπος πρέπει να γυρίσει σελίδα υπεύθυνα, ρεαλιστικά και αξιόπιστα», δηλώνει ο επικεφαλής της συμπαράταξης ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης.

«Η παρουσία μας στη Βουλή θα σφραγίσει αποφασιστικά μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση», λέει ο κ. Κουβέλης και προσθέτει:

«Στόχος η πολιτική αλλαγή που θα προωθήσει σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου προοδευτικού σχεδίου, που θα δώσει ελπίδα και ανάσα στους πολίτες».

Κουτσούμπας: «Το κρίσιμο για τον λαό είναι τι αντιπολίτευση θα υπάρχει»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τονίζει στην Real News, ότι η κάλπη θα καταδικάσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ δηλώνει ότι τα μνημόνια θα συνεχίσουν να ματώνουν τον ελληνικό λαό και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Στις 26 Ιανουαρίου θα είναι εδώ και θα συνεχίζουν να ματώνουν τον λαό τα μνημόνια διαρκείας της Ε.Ε. Το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός, αλλά όλοι οι υπόλοιποι το αναγνωρίζουν και το φορτώνουν στην πλάτη του. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα θεωρεί δεδομένα. Γι' αυτό, δυνατό ΚΚΕ, για να' ναι δυνατός ο λαός. Θα δυναμώσουμε τον αγώνα για να παρθούν πίσω όλες οι απώλειες που είχε η εργατική λαϊκή οικογένεια και για τις οποίες λέξη δεν διαβάσαμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε λόγος για τη ΝΔ που είχε έτοιμα στο συρτάρι και νέα μέτρα», τονίζει.

Παπανδρέου: «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του σήμερα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών από την πλευρά του, δηλώνει ότι το κόμμα του θα είναι η εγγύηση για όσους επιθυμούν κυβερνητικές συνεργασίες με προοδευτικό πρόσημο, χωρίς περιπέτειες.

«Το εγχείρημά μας πλαισιώθηκε από παλιότερους συντρόφους αλλά και από μία νέα γενιά που βλέπει το Κίνημα ως χώρο για προώθηση δυναμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Έχω προτείνει να επεξεργαστούμε ένα ελληνικό σχέδιο για μεγάλες αλλαγές στο κράτος, στην οικονομία, στη διοίκηση, στους θεσμούς. Στόχος είναι μια μεγάλη συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική διευθέτηση του χρέους και το οριστικό τέλος της λιτότητας και της ανασφάλειας», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Καρατζαφέρης: «Η κάλπη να βγάλει σύνεση και σοβαρότητα, όχι θυμό κι αγανάκτηση»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εκφράζει την ευχή η κάλπη να βγάλει σύνεση, περισυλλογή και σοβαρότητα.

«Αν ξαναβγεί θυμός και αγανάκτηση, τότε θα έχουμε άλλη μία "καταστροφική" Βουλή. Η βαρβαρότητα και η γελοιότητα δεν αποτελούν τους καλύτερους συνοδούς στο αβέβαιο "αύριο" που ξημερώνει σε μία Ευρώπη βαρύτατα "τραυματισμένη" από ποικίλα προβλήματα. Εμένα δε με φοβίζει ο κ. Τσίπρας. Με φοβίζουν οι συνιστώσες που την επόμενη μέρα θα πιέζουν για πράγματα εξωπραγματικά, μη ανεκτά από την ελληνική κοινωνία», λέει ο κ. Καρατζαφέρης και στρέφοντας τα βέλη του στον Αντώνη Σαμαρά τονίζει:

«Ο κύριος Σαμαράς παραδίδει την Ελλάδα στην Αριστερά του κ. Τσίπρα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά που κυμαίνεται μεταξύ 7-9 μονάδων. Λέμε στο λαό ότι υπάρχει κόμμα στην Κεντροδεξιά που ποτέ δεν πρόδωσε τις αρχές και τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του πατριωτισμού χωρίς φανατισμό. Ο ΛΑΟΣ».

Θεοδωράκης: «Εθνικές συνεννοήσεις θέλει η χώρα και όχι μικρούς μεσσίες»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εκτιμά ότι ο λαός την Κυριακή θα βάλει τέλος στις κουρασμένες πολιτικές της μιζέριας και της φτώχειας.

«Ο λαός θα επαναφέρει τη μεταρρυθμιστική ορμή και θα φρενάρει απεγνωσμένες ακραίες λογικές που παίζουν με το μέλλον του. Η Ελληνίδα και ο Έλληνας ζητούν απεγνωσμένα να μπορούν να κοιτάξουν προς το μέλλον με την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι και ένα σημάδι ότι η κοινωνία αποφάσισε να αλλάξει αυτό το φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν τα χρεοκοπημένα παλιά κόμματα», λέει και για τα σχέδια του κόμματός του την επομένη των εκλογών αποκαλύπτει: «Την επόμενη μέρα θα πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον. Είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές που δεν επιτρέπονται καταστροφικές ολιγωρίες ή μαξιμαλιστικές ιδεοληψίες. Θα παλέψουμε για μια κυβέρνηση με σχέδιο και δυνατότητα για μια έντιμη και στιβαρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για τις μεγάλες εκκρεμότητες».

Χάγιος: «Θα δράσουμε με γραμμή αριστερής, εργατικής, λαϊκής αντιπολίτευσης»

Τέλος ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ, Άγγελος Χάγιος, ξεκαθαρίζει ότι την Κυριακή η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα πάρει… δρόμο.

«Το ζήτημα της κυβερνητικής αλλαγής έχει απαντηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει η αντιλαϊκή πολιτική, όχι μόνο ο διαχειριστής. Στόχος να σαρωθούν η ανεργία, η φτώχεια, η επιτροπεία, μαζί με τους δημιουργούς τους, που έχουν όνομα: Χρέος, Ε.Ε., οικονομική και πολιτική ολιγαρχία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό υποτάσσει τελικά την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ακολουθούμε διαφορετικό δρόμο ανατροπής αυτού του πλαισίου και στη βάση αυτή διεκδικούμε την ισχυροποίηση και τις εκλογές», τονίζει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top