Μία μέρα πριν από τις κάλπες! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε να ψηφίσετε

Για να είστε προετοιμασμένοι μπροστά στην κάλπη

Μία μέρα πριν από τις κάλπες! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε να ψηφίσετε

​Λιγότερο από 24 ώρες μας χωρίζουν από την κρισιμότερη εκλογική μάχη μετά την Μεταπολίτευση, κι εμείς ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε λίγο πριν πάτε να ψηφίσετε την Κυριακή.

Έτσι λοιπόν, αύριο, 9.808.760 πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πάνε να ψηφίσουν ένα από τα 18 κόμματα και τους τέσσερις συνασπισμούς που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα, δίνοντας έτσι μεγάλο περιθώριο ακόμα και για τους αναποφάσιστους, να καταλήξουν σε ποιο κόμμα θα… ρίξουν την ψήφο τους.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν θα ψηφίσουν όσοι έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, αλλά και περίπου 100.000 νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι φέτος θα συμπλήρωναν το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι.

Πού ψηφίζετε;

Οι ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού, όπου διαμένουν.

Όσοι θέλουν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μπορούν, μέσω διαδικτύου, να μπουν στη σελίδα http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm και βάζοντας τα στοιχεία τους να ενημερωθούν.

Όσοι πάντως δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 213-1361500. Η γραμμή αυτή θα λειτουργήσει σήμερα Σάββατο, από τις 09:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα και αύριο, ημέρα των εκλογών, από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

Πώς ψηφίζετε;

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι με την αστυνομική τους ταυτότητα, την οποία και δίνουν στην εφορευτική επιτροπή. Αφού επαληθευτούν τα στοιχεία του, παίρνει τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, πηγαίνει πίσω από το παραβάν, επιλέγει το κόμμα της προτίμησής του και ρίχνει τον φάκελο στην κάλπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς μπορούν να παρουσιάσουν επίσης στην εφορευτική επιτροπή σχετική προσωρινή βεβαίωση ταυτότητας της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό τους, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας, ενώ γίνονται αποδεκτά και τυχόν «κομμένα» δελτία ταυτότητας.

Επίσης, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα γραφεία ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, θα λειτουργήσουν πέραν του συνηθισμένου ωραρίου τους. Έτσι, σήμερα Σάββατο θα λειτουργήσουν από τις 08:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή θα εξυπηρετούν το κοινό από τις 07:00 το πρωί, έως τις 19:00 το απόγευμα.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο:
1. Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου
2. Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου
3. Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του
4. Σε περίπτωση που λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου
5. Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος.

Πόσους σταυρούς βάζουμε στα ψηφοδέλτια

Ο αριθμός των σταυρών που βάζουμε σε κάθε ψηφοδέλτιο εξαρτάται από την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουμε.

Έτσι βάζουμε:
• 1 σταυρό στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες.
• 2 σταυρούς στις περιφέρειες με 4 έως 7 έδρες.
• 3 σταυρούς στις περιφέρειες με 8 έως 12 έδρες.
• 4 σταυρούς στις περιφέρειες με 13 και άνω έδρες.
• Ακόμη κι αν δεν βάλουμε σταυρό το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top