Βαρουφάκης για «προτιμότερο θάνατο»: Αυτογκόλ και παραλήρημα από ΝΔ

Επιμένει στο «όχι» σε Γιούνκερ και επιτίθεται σε Σαμαρά για την αγορά ομολόγων από ΕΚΤ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γιάννης Βαρουφάκης μετά τους μετασεισμούς που προκάλεσε η χθεσινή του συνέντευξή στην La Tribune, όπου αναφέρθηκε σε προτιμότερο θάνατο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «αυτογκόλ» της ΝΔ, ενώ επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά για την αγορά κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ λέγοντας ότι ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που μιλούσε εναντίον αυτού του μέτρου.

«Η ποσοτική χαλάρωση που αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ και για την οποία “τόσο έχει προσπαθήσει η χώρα μας” είναι εκείνη για την οποία ο κ. Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής είχε πει verbatim τα εξής: “Ζήτησε ο κ. Τσίπρας να αγοράζει, ώστε να αγοράσει και για εμάς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέρος του χρέους μας. Δηλαδή να δώσει φρέσκο χρήμα. Όμως αυτό το απαγορεύει το ίδιο το καταστατικό της ΕΚΤ. Πέρα που το απορρίπτουν οι περισσότερες χώρες της Ένωσης. Δεν έχετε καταλάβει καν με ποιους κανόνες κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση”. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο καθώς με τέτοιους αντιπάλους και επικριτές εμείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειαζόμαστε συμμάχους!”» τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα επιμένει στο «όχι» στο επενδυτικό πρόγραμμα του Γιούνκερ, ενώ εξαπολύει νέα επίθεση στη ΝΔ λέγοντας πως «στερούμενη κάθε κριτικής ικανότητας, θεωρεί πως καθήκον της χώρας είναι να υμνεί ό,τι ανοησία έρθει από τις Βρυξέλλες».

Αναφερόμενος, τέλος, στα περί «θανάτου» είπε: «Σε ερώτημα δημοσιογράφου για το ποιος πρέπει να είναι ο κορυφαίος στόχος μας αναφέρθηκα στον θανάσιμο εναγκαλισμό της χώρας με το μη βιώσιμο χρέος – ένας θανάσιμος εναγκαλισμός που πρέπει να σταματήσει. Ότα�� μάλιστα με ρώτησαν αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να συμπλακεί με το τέρας της Διαπλοκής, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ισχυρό, απάντησα ότι κάποιες φορές δίνεις μια μάχη επειδή έτσι πρέπει, ακόμα κι όταν δεν είσαι σίγουρος ότι θα την κερδίσεις – όπως κάναμε τον Οκτώβρη του 1940. Αυτές τις δηλώσεις τις "μετέφρασε" το γραφείο τύπου της ΝΔ όπως θλιβερά τις μετέφρασε. Στο αυτογκόλ με τις αγορές ομολόγων και την ποσοτική χαλάρωση προσέθεσε και την απαξίωση της ελληνικής αξιοπρέπειας και ιστορίας».


Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ


«Βόμβα» με τη μορφή… χρησμού έριξε ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας για «θάνατο» σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους εταίρους!

«Μπορούμε να υποχρεώσουμε την Ευρώπη να αλλάξει»

Σε συνέντευξή του στην La Tribune με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να υ��οχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει», ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει μια προθεσμία 10 με 15 ημερών από την τρόικα για να ολοκληρώσει το σχέδιο του.
tribune.jpg
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο αυτό θα έχει 4 πυλώνες: «Ο πρώτος θα αφορά το ελληνικό χρέος. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους. Θα προτείνουμε μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις, ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι επενδύσεις και ο τέταρτος θα είναι η διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα».

«Καλύτερα ο θάνατος εάν δεν υπάρξει συμφωνία»!

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας, ο Έλληνας οικονομολόγος έριξε… βόμβα-χρησμό λέγοντας ότι «είναι προτιμότερος ο θάνατος»!

Παρά την προσπάθεια του Γάλλου δημοσιογράφου για διευκρινήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως «όπως κάθε αλληγορία, όσο λιγότερο την εξηγούμε τόσο περισσότερο την κατανοούμε» και πρόσθεσε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη και αυτό το δικαίωμα «κανείς δεν μπορεί να μας το αρνηθεί ή να το αμφισβητήσει».

Ωστόσο, λίγο μετά συνέδεσε έμμεσα τον «θάνατο» που ανέφερε με το «όχι» και τη ρήξη, κάνοντας αναφορά στο «Όχι» του Μεταξά το 1940: «Πρέπει να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας, το πνεύμα της 28ης 1940 που μας έκανε να πούμε "όχι" στο τελεσίγραφο της Ιταλίας του Μουσολίνι. Εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε τα μέσα να απαντήσουμε "όχι" αλλά το πράξαμε. Πρέπει να ξαναβρούμε αυτό ακριβώς το πνεύμα».

«Ηλίθιο το σχέδιο Γιούνκερ, κακή ιδέα η αγορά κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ»

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέχεια αρνείται την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (αποκαλώντας την «όχι πολύ καλή ιδέα»), ενώ αποκαλεί «ηλίθιο» το επενδυτικό σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου. Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές. Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της. Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας».

«Η Μέρκελ θα πληρώσει στο τέλος»

Ο κ. Βαρουφάκης απαντά και στο ερώτημα για το τι θα γίνει εάν η Γερ��ανία αρνηθεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι η Μέρκελ είναι… σκύλος που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει: «Ό,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει»! Παράλληλα, τονίζει πως με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα των Γερμανών θα δαπανώνται «έξυπνα» και δεν θα καταλήγουν σε μαύρη τρύπα, όπως τώρα.

«Δεν έχει υπάρξει χειρότερος τραπεζίτης από τον Τρισέ»

Συνεχίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τον προκάτοχο του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ως «τον χειρότερο τραπεζίτη της ιστορίας», ενώ αναφερόμενος στα ομόλογα που λήγουν και πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα στην ΕΚΤ έκανε λόγο για «ανόητη ιδέα»: «Ας κάνει η ΕΚΤ τη δουλειά για την οποία δη��ιουργήθηκε. Αν έχουμε τα χρήματα, βέβαια θα αποπληρώσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε. Θεωρώ ανόητη ιδέα να πρέπει να αποπληρώσουμε την Κεντρική Τράπεζα. Το ερώτημα είναι γιατί με τέτοιες κινήσεις συνεχίζουμε να τρέφουμε κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή ή το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία;».

Έξαλλου το Μαξίμου: Θέλουν το θάνατο και την απομόνωση της Ελλάδας

Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν άμεση και οργισμένη, προειδοποιώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει ότι θα οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση και το θάνατο.

«Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε σήμερα το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε την "ποσοτική χαλάρωση" για την οποία τόσο έχει προσπαθήσει η χώρα μας, καθύβρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για το αναπτυξιακό πακέτο και δήλωσε ευθέως ότι προτιμά τον “θάνατο” της Ελλάδας» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Λέει:

- “Αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος”!

- Απορρίπτει το Αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, που το αποκαλεί “Ηλιθιότητα”!

- Απορρίπτει την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, λέγοντας ότι “δεν είναι πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές”!

Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων! Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!» καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top