Τρόικα, μέτρα και δόσεις στο μενού της 26ης Ιανουαρίου-Τρεις μήνες διορία δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κάνουν πίσω με τίποτα οι εταίροι.Δυσαρέσκεια και για την παρούσα κυβέρνηση

​Τρόικα, μέτρα και δόσεις θα βρίσκονται στο "μενού" των σχέσεων ελληνικών αρχών και Ευρωπαίων εταίρων και την επόμενη των εκλογών, όποιος και αν σχηματίσει κυβέρνηση. Πιέρ Μοσκοβισί, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, λένε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: «τα δανεικά είναι λεφτά των φορολογουμένων και δεν διαγράφονται, ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί παρά να είναι ισοσκελισμένος, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν για να επιστρέψει η ανάπτυξη και η απασχόληση».

Από αυτές τις τρεις γενικές αρχές, καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω, τη στιγμή που η Ελλάδα, αποκομμένη από τις αγορές θα αναζητήσει απαραιτήτως πρόσθετο δάνειο ύψους 15–20 δις ευρώ για την κάλυψη των αναγκών μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Επί της ουσίας, οι Βρυξέλλες, αφενός θεωρούν ότι η πιστωτική γραμμή ECCL είναι ξεπερασμένη και αφετέρου η ίδια εξέλιξη θα υπάρξει όποιο και αν είναι το πρώτο κόμμα.

Γενικώς, οι παράγοντες της Κομισιόν δεν κατανοούν το λόγο για τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση δεν φρόντισε να κλείσει τη διαπραγμάτευση στην ώρα της, τη στιγμή μάλιστα που τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ενώ γνώριζε τις ανάγκες του ��αρτίου. «Ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν είναι λόγος για όλη αυτή την περιπέτεια», σχολιάζουν κύκλοι που θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση την επικοινωνιακή στρατηγική Γιούνκερ που εκφράστηκε μέσα από το περίφημο «αυτή η απόφαση της κυβέρνησης θα συμβάλει στο να αρθούν αβεβαιότητες σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα» - φράση που ακούστηκε επισήμως από την Κομισιόν με την ανακοίνωσ�� της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.

Συστημικοί παράγοντες και στελέχη γενικών διευθύνσεων με θητεία πολλαπλάσια από αυτή του Γιούνκερ, θεωρούν ότι η προσέγγιση που έγινε με την Ελλάδα και οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση ήταν λάθος: «ήταν λάθος που ο 5ος έλεγχος εξελίχθηκε έτσι». Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει μεταρρυθμιστικό δείγμα γραφής πολύ προτού της επιτραπεί να “πειραματιστεί” με το φορολογικό μίγμα και τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο οικονομικών διοχέτευαν σε οικονομικούς συντάκτες την πληροφορία πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις η δημοσιονομική τρύπα του 2015 θα αγγίξει τα 5 δις, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, ��μως στις Βρυξέλλες δεν βιάζονται να επιβεβαιώσουν αυτό το νούμερο.

Χωρίς συζητήσεις για το χρέος, χωρίς κατάργηση των ονομαστικών στόχων του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα το πολιτικό μέλλον της επόμενης κυβέρνησης θα είναι δύσκολο και θα κριθεί σε τεράστιο βαθμό από την εσωτερική πολιτική εσόδων και δαπανών. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο αν ο Σύριζα σχηματίσει κυβέρνηση θα έχει... τρεις μήνες να αποδείξει ότι “ξέρει να πιάνει λαγούς” από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και μαύρο χρήμα. Αλλιώς θα πρέπει να καταφύγει και πάλι στις ανισομερείς γνωστές συνταγές, που η τρόικα ουδέποτε ενέκρινε, αλλά από ότι φαίνεται θεωρούνται ευκολότερες πολιτικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Του Θά��ου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top