Βρυξέλλες: Ραντεβού στις 16 Φεβρουαρίου

"Ξεχάστε το κούρεμα, οι δεσμεύσεις της χώρας ισχύουν"

​«Περιμένουμε το νέο υπουργό οικονομικών στις 16 Φεβρουαρίου να έρθει στο Eurogroup στις Βρυξέλλες και να περιγράψει το πλάνο της νέας κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου και την μετάβαση στην νέα σχέση πιστώσεων - υποχρεώσεων Αθήνας και εταίρων».

Με αυτή τη φράση καταπέλτη, αξιωματούχοι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιγράφουν το σκηνικό των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων που θα κρίνουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Οι Βρυξέλλες, κατά λέξη, βλέπουν «βαριά προσγείωση για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου», καθώς θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπη με τη διπλή σκληρή πραγματικότητα της εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος και της κάλυψης των αναγκών αποπληρωμής χρέους το Μάρτη.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το Μάρτη», διαμηνύει από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, που βλέποντας τις μέρες να περνάνε στέλνει το μήνυμα στην Αθήνα «η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει».

Στην πραγματικότητα, ο κοινοτικός αξιωματούχος έδειξε κάθε καλή διάθεση εδώ και περίπου δύο μήνες να συναντηθεί με στελέχη της τότε αντιπολίτευσης για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους και να καθοδηγήσει ανάλογα, ώστε «να μπορέσουν να συνδυαστούν τα σχέδια των δύο πλευρών». Τα στελέχη όμως της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να σταματήσουν κάθε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες «υπό το φόβο να μην διαρρεύσει το περιεχόμενο των επαφών».

«Θανάσιμο λάθος», χαρακτηρίζεται η κίνηση στις Βρυξέλλες, καθώς η πιθανή νέα κυβέρνηση επαναλαμβάνει το λάθος της προηγούμενης: «οι συναντήσεις με την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε και τον Φρ .Ολάντ δεν αποτελούν διαπραγμάτευση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου». Εξηγούν μάλιστα πως «τίποτα δεν βγήκε ποτέ από τις επαφές του Α. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο και αλλού, χρόνια φωνάζουμε πως δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα».

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν λοιπόν πως και ο Σύριζα θα χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να «τα βρει με την Μέρκελ, τον Ολάντ και πιθανότατα τον επίτροπ�� Μοσκοβισί ή τον πρόεδρο Γιούνκερ», τη στιγμή που το μόνο πλαίσιο διαπραγμάτευσης είναι το Eurogroup και η Τρόικα.

Οι δεσμεύσεις της χώρας ισχύουν

«Οι ελληνικές αρχές εκπροσωπούν το κράτος και το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια, ως εκ τούτου αναμένουμε ότι θα τηρηθεί το πλαίσιο των συμφωνιών και η επόμενη κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το που και πως γίνονται οι συζητήσεις».

Συγκεκριμένα, το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα απευθύνει απλά μια έκκληση «να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις» και ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ θα εξουσιοδοτηθεί να μεταφέρει το σκληρό μήνυμα ότι «πολλά πολλά περιθώρια για μανούβρες δεν υπάρχουν». Βεβαίως η χώρα θα εκπροσωπείται ακόμα από την παλιά κατάσταση, όμως από εκείνο το σημείο και ως τις 16 Φεβρουαρίου το σκηνικό πρέπει να ξεκαθαρίσει.

Για να πάρει τη δόση ή όποια άλλη δόση η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στα ίδια ερωτήματα με την προηγούμενη:

- πως θα κλείσει η τρύπα των 2,43 δις στον προϋπολογισμό του 2015
- πως θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων,
- πως θα ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια και θα επιτραπεί ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας,
- πως θα απελευθερωθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
- πως θα προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις

Ξεχάστε Κούρεμα - διάσκεψη για το χρέος

Στην ευρωζώνη δεν υπάρχει καμία διάθεση για κούρεμα επί του κεφαλαίου στο ελληνικό χρέος που κατέχουν κράτη μέλη και ο μηχανισμός EFSF, καθώς «πρόκειται για χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων, από κράτη με πολλαπλάσια συνεισφορά και ΑΕΠ από ότι η Ελλάδα (1,8% του κοινοτικού ΑΕΠ) τα οποία εξαγόρασαν τα χρέη της χώρας στις αγορές και παρασχέθηκαν με προνομιακά επιτόκια», σχολιάζουν στελέχη τoυ EFSF στο Λουξεμβούργο.

Το δε κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι σήμερα χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας οπότε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι έχει εξαντλήσει όλες τις πηγές εσόδων στο εσωτερικό πριν ζητήσει το οτιδήποτε.

Την ίδια στιγμή πέραν του Ιρλανδού υπουργού οικονομικών Μάρκ Νόουλαν κανένα άλλος αξιωματούχος κράτους μέλους δεν συμφωνεί στην διεξαγωγή διάσκεψης για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Ναι σε μικρότερα πλεονάσματα - όχι σε κλείσιμο της οικονομίας

Το μόνο σενάριο, συνεπώς, για το χρέος παραμένει το σενάριο της επέκτασης της ωρίμανσης και μικρής μείωσης των επιτοκίων για κάποια από τα δάνεια, σε συνδυασμό με την παροχή κάποιων νέων, εφόσον η χώρα μείνει εκτός αγορών. Αυτό θα έρθει αναγκαστικά συνοδεία προγράμματος προσαρμογής. Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι αυτό είναι πολιτικά δύσκολο για κάθε ελληνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου προβλέπουν σύντομα ξανά πολιτικές εξελίξεις, αν οι βουλευτές προσπαθήσουν να αποποιηθούν της ευθύνης.

Από την άλλη οι ελεγκτές της τρόικας ομνύουν πως στην χώρα υπάρχουν πηγές εισοδήματος που δεν έχουν συνεισφέρει ποτέ από το 2010 που ξεκίνησε η προσπάθεια, το λαθρεμπόριο και δασμοαποφυγή οργιάζουν, ο μεγάλος πλούτος και οι ομάδες συμφερόντων αποφεύγουν τους φόρους και τις επώδυνες για αυτούς μεταρρυθμίσεις και ως σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποτελούν προϊόν συμβιβασμού οριακά α��εκτού για την τρόικα. Υπό αυτή την έννοια οι εξαγγελίες του Σύριζα βρίσκουν την τρόικα απολύτως σύμφωνη. Το θέμα όμως είναι, από τις 26/01 ως τις 16/02 όλα αυτά τα πολύ ωραία να έχουν μπει σε χαρτί, να έχουν μετρηθεί και να έχουν γίνει αποδεκτά από τους Ντέκλαν Κοστέλο και Ρίσι Γκογιάλ. Με μια τέτοια υπέρβαση, πολλές πόρτες μπορούν να ανοίξουν στη συνέχεια.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top