Τα «μυστικά» της αυτοδυναμίας: τι ποσοστό χρειάζεται; ΔΕΙΤΕ τους αριθμούς!

Δύσκολη εξίσωση οι 151+ έδρες

​Σχεδόν αδύνατη μοιάζει η επίτευξη αυτοδυναμίας την ερχόμενη Κυριακή με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ενώ και οι περισσότεροι πολίτες ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας. Το star.gr σου παρουσιάζει τα… μαθηματικά της αυτοδυναμίας, εξηγώντας με αριθμούς τι πρέπει να συμβεί για να πάρει το πρώτο κόμμα 151+ έδρες.

Η αυτοδυναμία δεν σχετίζεται με την «ψαλίδα» ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, αλλά εξαρτάται κυρίως από τα κόμματα που δεν θα «πιάσουν» το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Γενικά, ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι αυτοδυναμία μπορεί να κατακτήσει ένα κόμμα με 35,6%. Επίσης, θα μπορούσε να λάβει παραπάνω από το 50%+1 των βουλευτικών εδρών μόνο εάν παραμένουν εκτός Βουλής κόμματα τα οποία να αθροίζουν 12%. Όσο αυξάνεται το ποσοστό του κόμματος από το 35,6%, τόσο θα πρέπει να μειώνεται και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής.

Σε γενικές γραμμές, όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται εκτός Βουλής αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα, αν το άθροισμα είναι 10% το όριο αυτοδυναμίας είναι 36,4%, για άθροισμα 15%, το όριο αυτοδυναμίας είναι 34,4%. Στις εκλογές του 2012, τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής συγκέντρωσαν ποσοστό μόλις 6%.

Με βάση τα παραπάνω, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσουν αθροιστικά το 64,5% για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η μόνη περίπτωση για να μην ισχύσει αυτό, είναι το πρώτο κόμμα να «πιάσει» 40,1%, κάτι που επίσης μοιάζει αδύνατο!

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το κατώτατο εκλογικό ποσοστό για αυτοδυναμία είναι 32,99%, το οποίο μπορεί να προκύψει αν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή συγκεντρώσουν το 79,72%, ή αν αυτά που θα μείνουν εκτός πάρουν αθροιστικά 20,28%...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top