Εκλογές: Ποιοι έχουν δικαίωμα να ΜΗΝ ψηφίσουν και ποιοι κινδυνεύουν με φυλάκιση

Διευκρινήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών

​Εγκύκλιο σχετικά με τους εκλογείς που δικαιολογούνται να μην ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Ποιοι μπορούν να απέχουν από τις κάλπες χωρίς… κυρώσεις

- όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους,

- όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό

- και όσοι έχουν εγγραφεί στους ��ιδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν λόγω της μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Επίσης, μπορούν να μην ψηφίσουν:
α) Υπάλληλοι του δημοσίου, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών να απουσιάσουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, όπου είναι εγγεγραμμένοι.
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν μπορεί να χορηγηθεί άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
Τι ισχύει για όσους ΔΕΝ πάνε αδικαιολόγητα να ψηφίσουν στις εκλογές 2015
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Γι’ αυτό όσοι δεν μπορέσουν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να ��ικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top