ΣΥΡΙΖΑ: Εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων – Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας

Επίθεση στην κυβέρνηση με non paper από Κουμουνδούρου

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει με non paper η Κουμουνδούρου, στο οποίο τονίζει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να αντλήσει η Ελλάδα βραχυχρόνια ρευστότητα και τονίζει πως οι τράπεζες «διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και οι αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές».

Αναλυτικά το άτυπο κείμενο της Κουμουνδούρου:

«Όπως όλα τα κράτη, έτσι και το ελληνικό έχουν τη δυνατότητα να αντλούν βραχυχρόνια ρευστότητα μέσα από διάφορα εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούσε και η απερχόμενη κυβέρνηση, φτάνοντας το ύψους του ετήσιου βραχυχρόνιου δανεισμού στο ύψος των 120 δις (χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση). Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί αυτή τη δυνατότητα μετά από μήνες που διαβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι ξανά ισχυρή και μετά από μήνες που παρουσιάζει παραγωγή πλεονασμάτων διαθέσιμων για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Συγκεκριμένα:

1) Ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δις. Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοση τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και η αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της.

2) Κακώς το Υπ. Οικ. επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις πριν λίγες μέρες η ΤτΕ διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υ��εύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει. Τα όσα λέγονται για τις ελλη��ικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Ο Σύριζα με το πρόγραμμα του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

3) Το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται ήδη και σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στο κλείσιμο των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών που υπάρχουν στο αποτυχημένο μνημονιακό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε μόνο στην κάλυψη των ομολόγων που λήγουν το πρώτο τρίμηνο και είναι αξίας μικρότερης από 5 δις.

Για τα άλλα κενά δεν μπορεί να απαντήσει ούτε το Υπ. Οικ., ούτε κανένας άλλος. Για αυτό και η απερχόμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές. Γιατί στο αδιέξοδο στο οποίο φτάσαμε υπάρχουν δύο λύσεις.

Η πρώτη λύση είναι να κλείσουν τα κενά με νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέα δάνεια. Η δεύτερη λύση είναι να γίνει μια νέα διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας κοινά επωφελούς λύσης με τους δανειστές που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο και θα δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη. Για αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας
».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top