Αντιπρόεδρος ιρλανδικής κυβέρνησης: να εξεταστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αναδιαπραγμάτευσης του χρέους

Αντιπρόεδρος ιρλανδικής κυβέρνησης: να εξεταστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος αξίζει να εξεταστεί, δηλώνει η αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Τζόαν Μπέρτον δήλωσε σήμερα πως θεωρεί ότι υπάρχει κάποια βάση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί μια διεθνής σύνοδος ώστε να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας και ορισμένων ακόμη κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη με βάση το υπόδειγμα εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, όταν οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να μειώσουν τις οφειλές της τότε Δυτικής Γερμανίας κατά 50% μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον περασμένο μήνα είχε καλέσει να υπάρξει μια παρόμοια «στιγμή επίδειξης αλληλεγγύης» με την Ελλάδα.

Η Μπέρτον επισήμανε πως η Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση όσον αφορά το επίπεδο του χρέους της, καθώς ήδη έχει επιτύχει την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης μεγάλου μέρους των αξιογράφων της και του χρέους της, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ιρλανδικής οικονομίας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) το 2010. Πρόσθεσε όμως ότι το Δουβλίνο θα επιδίωκε να επιτύχει περαιτέρω ελάφρυνση του ιρλανδικού κρατικού χρέους, εάν αυτή είναι εφικτή.

«Νομίζω ότι η πρόταση αυτή έχει ουσία, όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Νούναν» τόνισε η Μπέρτον, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είχε δηλώσει σε δημόσιους λειτουργούς και Ιρλανδούς πρεσβευτές χθες πως δεν θα απέρριπτε εντελώς την ιδέα να συζητηθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους σε μια διεθνή διάσκεψη αφιερωμένη στο θέμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top