Α. Σαμαράς: «Ανοησίες το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του χρέους»

«Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει την βοήθεια του ισπανικού λαού»

Α. Σαμαράς: «Ανοησίες το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του χρέους»

​Την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στην Ισπανία για τη στήριξη που παρείχε στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι.

«Θα ήθελα πραγματικά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού του να ευχαριστήσω τον ισπανικό λαό για την πραγματική αλληλεγγύη. Δεν ξεχνούμε, ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη βοήθεια του ισπανικού λαού και βεβαίως θα επιστρέψει τα χρήματα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Όπως είπε, η Ισπανία συμμετέχει από το 2010 στον μηχανισμό διάσωσης της χώρας μας και η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα πλαίσιο ηθικών κανόνων.

«Και εμείς όπως και η κυβέρνηση του Μ. Ραχόι κάναμε αυτό που επέβαλαν οι κρίσιμες περιστάσεις, προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται το αύριο της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 Ελλάδα και Ισπανία εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Σε ερώτηση για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση, είπε: «Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για τη μετά μνημόνιο εποχή. Η διαπραγμάτευση, όμως, γίνεται μέσα στους κανόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες, γιατί δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρώπη ούτε το ευρώ. Η Ισπανία μας δάνεισε 26 δισ. ευρώ από το υστέρημά της. Τι θα πούμε τώρα, ότι ελάτε, αφού πήραμε τα χρήματα, να αλλάξουμε τη συμφωνία; Άλλες χώρες μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα απ' αυτά που πληρώνουν εκείνες, πώς θα αλλάξεις αυτούς τους όρους και πώς θα σταθεί κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη; Εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μην μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι θα βγούμε από την κρίση χωρίς τέτοιες παλινωδίες και ανοησίες».

«Ευχαριστώ για την υποστήριξη που όλη η Ελλάδα δείχνει στην Ισπανία, όπως και η Ισπανία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πρόσθεσε πως «με τις μεταρρυθμίσεις μπορέσαμε να απαντήσουμε στην κρίση».

Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη «σταθερότητας, βεβαιότητας και εμπιστοσύνης και όχι αβεβαιότητας» και τόνισε ότι είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που έζησε δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Ραχόι, βρέθηκαν ζητήματα μετανάστευσης, αλλά και η διεθνής τρομοκρατία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top