Καμία ρήξη με τις Βρυξέλλες - Όλοι χτίζουν έναν έντιμο συμβιβασμό

Οι Βρυξέλλες θα φερθούν με τον δέοντα σεβασμό σε μια κυβέρνηση Αριστεράς

​To Βερολίνο σκέφτεται την παράταση της παράτασης, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν τη διαπραγμάτευση της επόμενης μέρας και ο Κλάους Ρέγκλιγκ πιθανολογεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει μονομερείς κινήσεις.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλώς ψηφίδες ενός παζλ που άρχισε να γεμίζει ήδη από το φθινόπωρο του 2012, όταν η σημερινή κυβέρνηση ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με την τρόικα το 2ο ελληνικό πρόγραμμα και τα πρώτα μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από τον λεγόμενο συνασπισμό των μεταρρυθμιστών.

Σύμφωνα με όσα λένε στο star.gr δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι, ο ένας από αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν και ο άλλος πέριξ του euro working group στο Συμβούλιο και επιβεβαιώνεται από το γενικότερο ρεπορτάζ, οι επαφές ΣΥΡΙΖΑ - Βρυξελλών σε επίπεδο τεχνικών αξιωματούχων άρχισαν 2 χρόνια πριν, ενώ πριν τις εκλογές του 2012 ουδείς στις Βρυξέλλες ή αλλού στην Ένωση είχε επικοινωνήσει μαζί τους.

Έτσι εξηγεί αρμόδιος αρχισυντάκτης μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες στο πλανήτη, την αλλαγή στην φρασεολογία των Βρυξελλών και των ευρωθεσμών έναντι της αντιπολίτευσης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Κοινώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τελευταίων εβδομάδων, το κλίμα ρήξης που επιχειρήθηκε προεκλογικά να στηθεί με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες δεν έχει ουδεμία βάση.

Ακόμα και οι απαντήσεις που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να έχει δώσει σε σχέση με την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πέραν του ότι αποτυπώνουν επακριβώς ειλημμένες αποφάσεις, δεν περιέχουν κανένα καινούργιο στοιχείο σε σχέση με τα όσα έχει εξηγήσει η ΕΚΤ στην παρούσα κυβέρνηση και είχαν αντιμετωπιστεί από την Αθήνα με σκεπτικισμό.

Επί της ουσίας: ο 5ος έλεγχος του 2ου ελληνικού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για πλήρη και αυτόνομο δανεισμό προς χρηματοδότηση των αναγκών της δεν έχει επιτευχθεί και δε�� πρόκειται να επιτευχθεί εύκολα ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό είναι γνωστό σε Βρυξέλλες και εταίρους, ενώ η προληπτική στήριξη με “ενισχυμένους όρους” στο ύψος των 10 δισ. ευρώ φαντάζει ήδη ελαφρώς ξεπερασμένη.

Οι Βρυξέλλες θα εμπιστευτούν αυτόν που θα αλλάξει το σκηνικό στην Ελλάδα

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου η Ευρωζώνη θα επιβλέψει την τήρηση των τριών λεγόμενων μεγάλων ορόσημων του προγράμματος (πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμός προϋπολογισμών, διαρθρωτικές αλλαγές) αλλά δεν σκοπεύει να δυσχεράνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, περισσότερο από μια κυβέρνηση τη κεντροδεξιάς στην επιλογή του μίγματος.

Οι εταίροι και οι Βρυξέλλες, από την πρώτη στιγμή και ως σήμερα χωρίς καμία διακοπή δεν εμπιστεύονται το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα. Το ίδιο κάνουν και οι αγορές. Θα εμπιστευθούν λοιπόν αυτό που με τρεις κινήσεις θα αλλάξει το σκηνικό, χτυπώντας τις οργανωμένες ομάδες συμφερόντων που κρατούν τις αγορές κλειστές, τα επαγγέλματα τεχνητά περιορισμένα, φοροδιαφεύγουν, εξασκούν λαθρεμπόριο και πλήττουν έσοδα και δαπάνες του προϋπολογισμού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Το ποιοι μετέχουν σε αυτές τις ομάδες το περιγράφουν ξεκάθαρα τα κείμενα (OCPs - occasional economic papers) της DG ECFIN, τα οποία είναι δημόσια προσβάσιμα.

Αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς αποφασίσει να αντλήσει από αυτή τη δεξαμενή εσόδων - μείωσης δαπανών, τότε οι Βρυξέλλες και οι εταίροι θα της φερθούν με το δέοντα σεβασμό. Αν όχι τότε θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με την ίδια καχυποψία που είχαν όλοι οι υπόλοιποι.

Διότι δεν είναι δυνατόν η Κομισιόν να ελέγχει τα τελωνεία της χώρας για διαφυγή μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ε��ρώ σε δασμούς προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό και οι ελληνικές αρχές να έχουν ξεχάσει την μηχανοργάνωση, τις διασαφήσεις στα τσουβάλια και τα πορίσματα του εσωτερικού ελέγχου για εκατοντάδες εκατομμύρια που διαφεύγουν του ελληνικού προϋπολογισμού, ενώ με περισσή ευκολία μειώνουν τις μεσαίες συντάξεις.

Ελάφρυνση του χρέους, αφού γίνουν τα βασικά

Αυτά συζητούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και θεματοφύλακες των δανείων εκ του υστερήματος των Ευρωπαίων φορολογουμένων και όχι το αν το β ή το γ στέλεχος του Σύριζα έκανε μια δήλωση που μπορεί και να σήμαινε κάποια παραβίαση των κοινοτικών κανόνων.

Η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί σε αυτά που κρίθηκαν και προηγούμενες και το αποτέλεσμα της κρίσης θα προέλθει από τα ίδια κριτήρια με τα οποία έχουν κοπεί στις εξετάσεις όλοι οι προηγούμενοι.

Όσο για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, έχουν γίνει ήδη δύο. Η τρίτη, που δεν θα ξεπερνάει την τεχνική ελάφρυνση, ίσως να έρθει κάποια στιγμή ως επιβράβευση, αφού όμως γίνουν τα βασικά. Όχι πριν. Εξάλλου το πρόβλημα της χώρας παραμένει ο ετήσιος προϋπολογισμός. Όχι η εξυπηρέτηση σε βάθος 30ετίας.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top