Γ. Παπανδρέου: «Δεν αλλάζω το ΠΑΣΟΚ, φτιάχνω κάτι καινούργιο»

«Έγινε μέρος του συστήματος»

Γ. Παπανδρέου: «Δεν αλλάζω το ΠΑΣΟΚ, φτιάχνω κάτι καινούργιο»

​Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera παραχώρησε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αλλάζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά φτιάχνει κάτι νέο.

«Δεν αλλάζω το ΠΑΣΟΚ, φτιάχνω κάτι το καινούριο. Το ΠΑΣΟΚ έγινε μέρος του συστήματος, που θέλω να αλλάξω», δήλωσε στη συνέντευξή με τίτλο «Tο άνοιγμα του Παπανδρέου προς τον Τσίπρα: ναι στον διάλογο, αλλά για τις μεταρρυθμίσεις».

Προσθέτει μάλιστα ότι πρέπει «να ανανεωθούν οι ιδέες για τις οποίες πολέμησε, να μεταρρυθμιστεί η πολιτική και το ελληνικό κράτος προς μια πιο δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική κατεύθυνση, να ξανανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και να ενθαρρυνθεί η δημιουργικότητα των νέων, η οποία σήμερα ταπεινώνεται από ένα πελατειακό σύστημα».

Όπως αναφέρει ο Ιταλός δημοσιογράφος, Πάολο Βαλεντίνο, «ο Γιώργος Παπανδρέου πλήρωσε ένα πολύ υψηλό τίμημα εξαιτίας του πολιτικού του θάρρους, διότι αν το 2011 δεν είχε προτείνει να τεθεί υπό την κρίση δημοψηφίσματος το πρόγραμμα λιτότητας, θα ήταν, πιθανώς, ακόμη στην εξουσία, αλλά, αν το δημοψήφισμα αυτό είχε προκηρυχθεί και το είχε πιθανώς, κερδίσει, η ιστορία των τελευταίων αυτών χρόνων θα είχε πάρει μια διαφορετική τροπή. Η λαϊκή εντολή θα είχε απομακρύνει την αβεβαιότητα και, ίσως, θα είχε αποθαρρύνει την κερδοσκοπία».

Σύμφωνα μάλιστα με την Corriere della Sera, οι πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις δίνουν στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου ένα 5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ από την κουβέντα δεν έλλειψε και η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αν δεν αλλάξουν οι παραγωγικές δομές, οι επιπτώσεις του θα είναι εφήμερες, ενώ τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψουν ιδιωτικές επενδύσεις και να τεθούν σύγχρονοι κανόνες και σημεία στα οποία ο Α. Τσίπρας δεν αναφέρεται καθόλου.

«Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί, σε τελευταία ανάλυση, να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή του λαού μας, ενισχύοντας το εθνικιστικό, ξενοφοβικό, λιγότερο αλληλέγγυο κλίμα που υπάρχει ήδη στην Ευρώπη», δήλωσε.

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό προϋποθέσεις.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια θεαματική στροφή και δεχθεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, αρχίζοντας από τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, μπορεί και να συζητήσουμε ενδεχόμενη συνεργασία», είπε.

Ο Γ. Παπανδρέου έστρεψε τα πυρά του και εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά στην οποία καταλόγισε δύο λάθη: τις εκλογές του 2012, στις οποίες έχασε πολύτιμο χρόνο, αλλά και το γεγονός ότι επικεντρώθηκε μόνο στη λιτότητα, στις περικοπές και στην επιβολή φόρων.

Όσον αφορά τέλος, στο ενδεχόμενο ενός Grexit, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστική επιλογή.

«Για το ότι το θέμα αυτό προέκυψε και πάλι, η ευθύνη βαρύνει τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον Τσίπρα. Υπήρξαν βέβαια και απερίσκεπτες δηλώσεις από μέρους ευρωπαίων ιθυνόντων», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top