Τσίπρας «στον Ενικό»: Δεν υπάρχει θέμα Grexit – «Ναι» σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για Ελλάδα

Πρώτη ανάρτηση: 13/01/2015, 00:57

Τσίπρας «στον Ενικό»: Δεν υπάρχει θέμα Grexit – «Ναι» σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για Ελλάδα
Με τη φράση «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή για τον τόπο και ιστορική στιγμή για την Ευρώπη» ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρα την αποκλειστική συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου για την εκπομπή «Στον ενικό» του STAR.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι γιατί ξαφνικά απέκτησε την ιδεολογία της ριζοσπαστικής αριστεράς» αλλά γιατί «θέλει να επιλέξει το δρόμο ενός μέλλοντος με αξιοπρέπεια» και εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία: «Πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία να πάρει η Αριστερά την ευθύνη της εξουσίας. Πιστεύω ότι ο λαός δεν θα μας τη δώσει κουτσουρεμένη. Για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα, ειδικά στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, χρειαζόμαστε αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι με την έννοια του παλαιοκομματισμού αλλά με την έννοια της ισχυρής και ενωμένης Ελλάδας».

Απορρίπτει δεύτερες εκλογές ο Τσίπρας – Κάλεσμα σε ΚΚΕ, «όχι» σε ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, Ποτάμι

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν θέλει να σκέφτεται το σενάριο των δεύτερων εκλογών, ενώ για την επόμενη μέρα, μετά την 25η Γενάρη, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί «με όσους εγκρίνουν το πρόγραμμά μας, ανεχθούν ή ψηφίζουν τις προγραμματικές μας δηλώσεις». Συνεχίζοντας ο ίδιος, απηύθυνε κάλεσμα στο ΚΚΕ για μετεκλογική συνεργασία: «Ο λαός δίνει τη δυνατότητα στην Αριστερά μετά από 70 και πλέον χρόνια να διαδραματίσει ρόλο, το ΚΚΕ είναι αδιανόητο να σφυρίζει αδιάφορα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ψήφο ανοχής, θεωρώ αδιανόητο το ΚΚΕ να αρνηθεί. Δεν θέλω να πιστεύω ότι στην ιστορική προοπτική μιας κυβέρνησης Αριστεράς, το ΚΚΕ θα κρίνει ότι είναι το ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Σαμαρά-Βενιζέλο».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ��ΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ (του Γιώργου Παπανδρέου) ή το Ποτάμι. Ειδικά για το τρίτο, τόνισε: «Μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις του φανερώνουν ότι θέλει να είναι συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο και όχι δύναμη συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να αλλάξει το κατεστημένο. Οι θέσεις του μέχρι σήμερα φανερώνουν ότι δημιουργήθηκε για να αρδεύσει τον μνημονιακό χώρο».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοικτό παράθυρο για μελλοντική συνεργασία: «Υπήρξε ειλικρινής διάλογος μετά τις ευρωεκλογές. Συμπέσαμε στη μη εκλογή του ΠτΔ και στο ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και αριστερή διακυβέρνηση. Ο διάλογος είχε στενά χρονικά περιθώρια για να έχει στέρεες βάσεις. Πήραν τις αποφάσεις τους, αυτό όμως δεν αποκλείει τη δυνατότητα να συναντηθούμε στο μέλλον».

«Ξαναζεσταμένο φαγητό το Grexit»

«Το Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, έχει πεθάνει. Kάποιοι το ανέστησαν για τους δικούς τους σκοπούς. Το έχουν διαψεύσει και οι εταίροι. Αν σπάσει ο ένας από τους κρίκους διαλύεται η αλυσίδα» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

«Τα ψέματα τελειώνουν στις 26 Ιανουαρίου. Το σχέδιο διακυβέρνησής μας θα γίνει αποδεκτό από την ΕΕ» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και άρα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και η λύση: «Δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Θέλουμε ευρωπαϊκή διάσκεψη για να βρεθεί λύση για όλες τις χώρες, όπως λύση είχε βρεθεί και για τη Γερμανία το 1953».

«Δεν προτείνουμε τη διάλυση της Ευρώπης, αυτά που προτείνουμε είναι ο δρόμος για τη διάσωση της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα απαντήσει αρνητικά στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν θα θελήσει να διακινδυνεύσει την βιωσιμότητας της ευρωζώνης και της Ευρώπης».

Απαντώντας, ωστόσο, στο τι θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ακούσει «όχι» από την Ευρώπη, είπε: «Εάν ακουστεί η λέξη "όχι", θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Δεν θα γίνει κανένα δημοψήφισμα και δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα».

«Θέλουμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα - Θα διαπραγματευτούμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους»

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι για παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν προκαλεί καμία ανησυχία η δήλωση του διοικητή της ΕΚΤ και πρόσθεσε: «Τον ρώτησα αν εννοεί μνημονιακό πρόγραμμα και μου είπε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τι εννοούμε εμείς όταν λέμε διαπραγμάτευση; Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσουμε. Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Έχουμε υποχρέωση να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καμία υποχρέωση όμως ως προς το πώς θα τους πετύχουμε».

«Θα κάτσουμε να συζητήσουμε τη δανειακή σύμβαση» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί ειδικά το σκέλος για τη βιωσιμότητα του χρέους και μετά θα διαπραγματευτεί «σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συμμαχιών για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος

«Αυτονόητη και αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους για να γίνει βιώσιμο, πήχης είναι η διαγραφή άνω του 60%, και μορατόριουμ στην αποπληρωμή». Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, για το χρέος.

Απαντώντας, εξάλλου, στο ερώτημα του παρουσιαστή της εκπομπής «ευρώ πάση θυσία;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Φθάνουν τόσες θυσίες, ευρώ με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Ευρώ και διάσωση του ευρώ. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες».

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το γερμανικό δάνειο και τις αποζημιώσεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση» τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων: «Δεν θα το βάλουμε ως ένα θέμα που θα το ανταλλάξουμε με τη λύση για το χρέος. Είναι ιστορική υποχρέωση της Γερμανίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

«Καμία πρώτη κατοικία στο σφυρί» - Τι είπε για Στουρνάρα

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βγει «καμία πρώτη κατοικία στο σφυρί», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα, τον διορισμό του οποίου στην ΤτΕ έχει πει παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ανακαλέσει: «Δεν θα λειτουργήσω ποτέ με διάθεση ρεβανσισμού. Όμως, ο διοικητής της ΤτΕ αυτό που έκανε να βγει ανοικτά να προειδοποιεί για έλλειψη ρευστότητας, ήταν μια εξωθεσμική συμπεριφορά. Δεν ζητάμε ο διοικητής της ΤτΕ να είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κάνει τη δουλειά του πάνω από κομματικές σκοπιμότητες. Αρκεί να κάνει σωστά τη δουλειά του».

«Καμία ανησυχία για καταθέσεις» - Η θέση του για τη φορολογία

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα κατοχυρωμένο, οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τους Έλληνες πολίτες» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δημιουργία περιουσιολογίου «όχι για να φορολογήσουμε τους ανθρώπους, εάν έχουν κάποια τιμαλφή, αλλά για να έχουμε εικόνα ποιος είναι πλούσιος και, σε συνδυασμό με το πόθεν έσχες, να ξέρουμε πόσα είναι αυτά που κατέχονται και πόσα είναι αυτά που δηλώνονται».

Όσον αφορά τη φορολογία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε «προοδευτικό φορολογικό συντελεστή, όπου θα ξεκινά από τα χαμηλά για τα χαμηλά στρώματα».

Ρύθμιση χρεών - «Κόκκινα» δάνεια - Ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στη ρύθμιση χρεών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι δόσεις με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα ξεκινούν από τις 74 και θα φθάνουν όσο πάει, για να δίνει ο δανειολήπτης ως το 30% του εισοδήματός του».

Αντίστοιχη πρόνοια θα λάβει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με τον ίδιο- και για κόκκινα δάνεια: «Ωστόσο, πρόκειται για πιο σύνθετη περίπτωση. Θέλουμε την ίδρυση ενδιάμεσου φορέα που θα πάρει τα δάνεια για να ξεκινήσει τη διαδικασία της εξυγίανσης. Συναρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το συνολικό θέμα με το τραπεζικό σύστημα, τι θα γίνει με τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης κλπ.».

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «προβληματικό τοπίο που αποτελείωσε η πολιτική των Μνημονίων» και πρόσθεσε: «Έχουμε σχέδιο για να βρούμε νέους πόρους αλλιώς δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top