Reuters: «Kolotoumba» από ΣΥΡΙΖΑ ή bank run και Grexit!

«Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας η φυγή των καταθέσεων»

Σε «αγώνα δρόμου» εκτιμά πως θα βρεθεί η Ελλάδα το Reuters σε δημοσίευμά του που υπογράφει ο Χιούγκο Ντίξον, όπου τονίζει πως για την Ελλάδα η αχίλλειος πτέρνα είναι η φυγή των καταθέσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα βγει από το ευρώ αλλά υπάρχει ένα σενάριο που σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εάν το ριζοσπαστικό κόμμα νικήσει στις εκλογές, πιθανόν να τελειώσει ο χρόνος της Ελλάδας προτού ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεταστροφή στις θέσεις του για να κρατήσει “ευχαριστημένους” τους δανειστές».

Το Reuters σπεύδει να τονίσει πως είναι πολύ επικίνδυνη η θεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επειδή η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους: «Μπορεί η κυβέρνηση να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τη χώρα εάν αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος της αλλά μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πανικό στους καταθέτες, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει τη ρευστότητα καθιστώντας ένα bank run απολύτως λογικό».

Όπως αναφέρει ο Ντίξον, η Γερμανία δεν φοβάται τόσο τις συνέπειες από ένα Grexit όσο τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια χαλάρωση των όρων για την Ελλάδα, «αν και η Ελλάδα δικαιούται κάποια ανακούφιση από χρέος».


«Ο προφανής συμβιβασμός -οι παράμετροι του οποίου έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της ευρωζώνης- ��ίναι να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και να μειωθούν τα επιτόκια. Άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχόταν μια τέτοια προσέγγιση; Πιθανότατα, αν του δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος» αναρωτιέται το Reuters, που θεωρεί βέβαιη μια «kolotoumba» από την Κουμουνδούρου: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαν στροφή 180ο μοιρών ή -όπως το λένε οι Έλληνες- κωλοτούμπα».

Το δημοσίευμα τονίζει στη συνέχεια ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης και να οδηγηθεί η Ελλάδα δεύτερες εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, με τα πράγματα «να γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα».

«Με την ΕΚΤ να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα εάν η Ελλάδα δεν εξασφαλίσει μια επιμήκυνση του προγράμματος, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να παρέχει “ρευστότητα εκτάκτου ανάγκης”. Αλλά πιθανόν να ασκήσει βέτο σε αυτό η ΕΚΤ εάν μια νέα κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη έστω να διαπραγματευτεί σοβαρά την επιμήκυνση του προγράμματος» επισημαίνει το δημοσίευμα.