Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: ούτε ευρώ δεν δίνουμε στην Ελλάδα για γερμανικές επανορθώσεις!

«Ξεχάστε και το κούρεμα στο χρέος» διαμήνυσε το Βερολίνο

Καμία απαίτηση δεν υπάρχει από την Ελλάδα για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων, απαντώντας σε ερώτηση για τις αναφορές στον ελληνικό Τύπο περί έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δις ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942.

«Αναφορικά με το θέμα, δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», ισχυρίσθηκε ο Γιέγκερ ο οποίος πρόσθεσε ότι το ζήτημα «σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του» Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα και η θέση αυτή είναι «η θεμελιωμένη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει και τη νομική διάσταση του θέματος» επικαλούμενος τη σύμβαση του 1960, νε την οποία, όπως υποστήριξε, οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν οριστικά, ενώ και με τη συνθήκη για την επανένωση της Γερμανίας το 1990 δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων.

«Αυτό αναγνωρίστηκε ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις» συμπλήρωσε ο Γιέγκερ.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε σχετικά με τις εκλογές ότι «δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης».

Μάλιστα, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επίπτωση που θα έχει στον γερμανικό προϋπολογισμό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται»…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top