Γ. Μηλιός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατεξοχήν το κόμμα τ��ν μεταρρυθμίσεων»

«Σίγησαν σύντομα οι υποστηρικτές ενός Grexit στην Ευρώπη»

​Την πεποίθηση ότι τις φημολογίες περί bank run και Grexit έχουν τροφοδοτήσει οι ηγεσίες των νυν κυβερνητικών κομμάτων της Ελλάδας, εξέφρασε ο υπεύθυνος οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός, μιλώντας στην Deutsche Welle.

Χαρακτήρισε μάλιστα τις φήμες αυτές ως «πράξη απελπισίας» με στόχο την τρομοκράτηση των Ελλήνων, ενώ τόνισε ότι αν και υπήρξαν κάποιες φωνές στην Ευρώπη υπέρ ενός ενδεχόμενου Grexit, πλέον έχουν σιγήσει.

«Είναι κρίμα που κάποιοι Γερμανοί αξιωματούχοι ακολούθησαν στην αρχή για λίγο αυτή την ανεύθυνη πολιτική που στο κάτω-κάτω πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αποσταθεροποιεί το οικονομικό κλίμα, αποσταθεροποιεί την χρηματοπιστωτική αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι ευτυχές γεγονός ότ�� πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια πολιτική», είπε.

Ο κ. Μηλιός ξεκαθάρισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αφού για να είναι σε θέση να πληρώνει η Ελλάδα τους τόκους των δανείων της, θα πρέπει από το 2016 και μετά για δεκαετίες να έχει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της τάξεως του 4,5%, πράγμα αδύνατο.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση του κόμματος για κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, σύμφωνα με το παράδειγμα της Γερμανίας το 1953.

«Το 1953, όταν η Δυτική Γερμανία βρέθηκε σε μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος συνομολόγησε μαζί με τους άλλους δανειστές της Γερμανίας συμφωνία για περικοπή χρέους προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει αυτό που μετά ονομάσαμε γερμανικό θαύμα: δηλαδή, η γρήγορη ανάπτυξη της χώρας και η βελτίωση της κατάστασης της πλειοψηφίας του γερμανικού λαού. Κάτι τέτοιο λοιπόν θα πρέπει να το δει ο ευρωπαίος πολίτης στα σημερινά δεδομένα», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το κατεξοχήν κόμμα των μεταρρυθμίσεων» ενώ στους στόχους της νέας κυβέρνησης θα είναι «η αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, η πάταξη της διαφθοράς, της λαθρεμπορίας, η διαφάνεια στο δημόσιο, η επιτάχυνση των διαδικασιών, το ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις».

Σε ερώτηση τέλος κατά πόσο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ��α δεχόταν μια συμφωνία για σταδιακή περικοπή του χρέους, ανάλογα με την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μηλιός απάντησε:

«Όροι για να ασκήσουμε την πολιτική μας δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί. Γιατί μέχρι στιγμής οι όροι δεν ήταν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά, ήταν η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η διάλυση της κοινωνίας, μέτρα περικοπών τα οποία οδήγησαν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε ανθρωπιστική κρίση. Αν λοιπόν μιλάμε για κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Από εκεί και πέρα, δεν περιμένουμε να μας υποδείξουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε. Εμείς είμαστε το κόμμα που ήρθε ακριβώς για να αλλάξει το διεφθαρμένο, και αν θέλετε, το παλαιοκομματικό κλίμα το οποίο επικρατεί στη σημερινή δημόσια διοίκηση αλλά και γενικότερα στο δημόσιο βίο της χώρας. Ήρθαμε να βάλουμε τάξη αλλά και να περάσουμε κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνη και διαφάνειας. Το θέμα του χρέους, λοιπόν, θα πρέπει να ιδωθεί ως μια προϋπόθεση για να μπορέσει να ανακάμψει και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Από εκεί και πέρα οι μεταρρυθμίσεις που είναι στην αρμοδιότητα μιας ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, που είναι δηλαδή ζήτημα εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, θα γίνουν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτσι και αλλιώς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top