ΒΟΜΒΕΣ ΑΠΟ WSJ:Ξένες τράπεζες και εταιρείες προετοιμάζονται για πιθανό Grexit

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις λίγες ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές

ΒΟΜΒΕΣ ΑΠΟ WSJ:Ξένες τράπεζες και εταιρείες προετοιμάζονται για πιθανό Grexit

​Για παν ενδεχόμενο προετοιμάζονται ξένες τράπεζες και οικονομικοί οργανισμοί με φόντο τις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει η Wall Street Journal, εταιρείες όπως η Citigroup, η Goldman Sachs και η ICAP, κάνουν stress - test στα εσωτερικά τους συστήματα και ανασύρουν τα σχέδια επέμβασης και απεμπλοκής που είχαν εκπονήσει πριν από 2 χρόνια, ώστε να μην αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα στην περίπτωση ενός Grexit.

Κάποιες από τις εταιρείες προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν πιθανές εξελίξεις στα συστήματα πληρωμών και διεξάγουν δοκιμές για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την προσθήκη ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όλα αυτά γίνονται, την στιγμή, που όπως γράφει η εφημερίδα, «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει αναγορεύσει τις εκλογές σε de facto τεστ για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας θα προκαλέσει ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεν αναφέρεται σε έξοδο από την ευρωζώνη και οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην οικονομική ένωση».

Αν και για τους περισσότερους αναλυτές είναι απίθανο το σενάριο η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, ωστόσο πολλές εταιρείες «φυλάνε τα ρούχα τους για να χουν τα μισά», όπως λέει και η παροιμία.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, ενώ προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Οι οικονομικές εταιρείες συχνά τεστάρουν τα συστήματά τους για έκτακτα γεγονότα, όπως η δραστική αλλαγή στις τιμές του πετρελαίου ή το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Σκωτία», είπε ο Φρέντερικ Πόνζο (Frederic Ponzo), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων, Grey Spark.

Ο πρώην επικεφαλής της ICAP, Ντέιβιντ Ρούτερ (David Rutter), αποκ��λυψε πως στα τέλη του 2011 η εταιρεία τέσταρε τις πλατφόρμες νομισματικών συναλλαγών της EBS και για τα 17 νομίσματα της ευρωζώνης, σε περίπτωση διάλυσης της ζώνης του ευρώ, τονίζοντας πως ίδια τεστ έγιναν και στις αρχές του Ιανουαρίου (2015).

Επικεφαλής των νομισμάτων συναλλαγών σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα είπε στην WSJ, ότι η επαναφορά της ελληνικής δραχμής στο σύστημα συναλλαγών της τράπεζας του δεν θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά αυτό που τους απασχολεί είναι μια διασπορά της διάλυσης (δηλαδή έξοδος και άλλων χωρών).

«Η Ιταλία θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ελλάδα, σε μία έξοδο αν αυτή αποδειχτεί επιτυχημένη και ανακουφιστική για την οικονομική κρίση της χώρας», τόνισε

“Το Grexit μπορεί να συμβεί από ατύχημα”

Την ίδια στιγμή, σε άλλο άρθρο στην ίδια εφημερίδα, ο Σάιμον Νίξον αναφέρει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί κατά λάθος, από ατύχημα.

«Χωρίς μια συμφωνία με την τρόικα, που είτε θα αποδεσμεύσει τα κονδύλια διάσωσης είτε θα επιτρέψει την ενίσχυση του δανεισμού, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με την χρεοκοπία», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τον Νίξον, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει το δικό της νόμισμα για να διαφυλάξει την οικονομία από την κατάρρευση και η Ελλάδα θα εξέλθει έτσι από το ευρώ.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως, αν ο κ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφευχθεί ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν επιθυμεί.

«Οι συνέπειες ενός ατυχηματικού Grexit μπορεί να είναι εκτεταμένες. Πάνω από όλα, θα καταστρέψει την αναγκαία ψευδαίσθηση της μη αναστρεψιμότητας της ευρωζώνης, ένα σοκ από το οποίο μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει», σημειώνει ο αρθρογράφος της WSJ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top