Τσίπρας σε Channel 4: Ζητάω ελάφρυνση χρέους και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξυπνητήρι των Ευρωπαίων ηγετών»

Τσίπρας σε Channel 4: Ζητάω ελάφρυνση χρέους και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα!
«Ο Αλέξης Τσίπρας αφήχθη αργοπορημένος. “Έφαγε” όλο το πρωί ασχολούμενος με τις λίστες των υποψηφίων για τις εκλογές».

Έτσι ξεκινά την εισαγωγή του στη συνέντευξη που του έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πόλ Μέισον, ο οποίος επισημαίνει ότι αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές της πρώτης (ακρο)αριστερής κυβέρνησης στην σύγχρονη Ευρώπη «θα κληθούν να τραβήξουν τη σκανδάλη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή των οικονομικών ολόκληρης της ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει ο Μέισον, «ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα και παράλληλα, τη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους». «Τι θα γίνει εάν σας πουν “όχι» ρωτά ο δημοσιογράφος του Channel 4 τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το έχω απαντήσει χιλιάδες φορές από το 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξυπνητήρι που θα βγάλει τους Ευρωπαίους ηγέτες από το λήθαργο στον οποίο έχουν πέσει. Αυτό που ζητάμε είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα από κοινού. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δίχως διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θέλουμε άλλα χρήματα» - «Θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους»

Ο Μέισον τονίζει στη συνέχεια πως ο μεγαλύτερος φόβος των κεντροδεξιών κομμάτων είναι ότι αν ο Τσίπρας αντιταχθεί στην Ευρώπη, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη.

tsipraa.jpg

«Στην πραγματικότητα δεν ζητάμε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε τη χορήγηση νέων δανείων για την αποπληρωμή των παλαιών. Λέω στους λαούς της Ευρώπης και ειδικά σε αυτούς των χωρών του Νότου πως δεν θέλουμε άλλα από τα χρήματά σας» απαντά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Φυσικά θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το ελληνικό χρέος που είναι μη βιώσιμο και αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Συνέβη το 1953 για τη Γερμανία και διερωτώμαι κάτω από ποια ηθική βάση η Γερμανία αρνείται μια λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, από τη στιγμή που εκείνη ωφελήθηκε πριν από αρκετά».

«Η συζήτηση για Grexit πέθανε το 2012»

Ο ίδιος, σημειώνει ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την Ελλάδα είναι «τοξικά» καθώς «δόθηκαν για να μην καταρρεύσει το οικονομικό και τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο Grexit με βάση και το δημοσίευμα του Spiegel, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε γελώντας: «Αυτή η συζήτηση ''πέθανε'' το 2012, είναι σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. Ένας χορός των ζόμπι».

«Θέλω και την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα»

Σε ερώτηση του Μέισον στον Αλέξη Τσίπρα για το τι θα ήθελε να συμβεί πρώτα, η ελάφρυνση του χρέους ή η επιστροφή των Μαρμάρων ου Παρθενώνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Μπορώ να έχω και τα δύο; Σκοπεύουμε να ζητήσουμε μείωση του χρέους και τα χρήματα που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θα ζητήσουμε και τα Μάρμαρα που δεν ανήκουν μόνο σε εμάς, αλλά σε όλο τον κόσμο και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top