Ανοικτό για συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ το Ποτάμι;

Οι όροι που θέτει το στέλεχος του κόμματος, Σταύρος Τσακυράκης

«Ναι» στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ αλλά με συγκεκριμένους όρους λέει το Ποτάμι.

Σε κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο με τίτλο «Αναγκαστικοί συμβιβασμοί», το στέλεχος του Ποταμιού Σταύρος Τσακυράκης τονίζει πως το κόμμα του «δεν μπορεί να αρνηθεί τη συνεργασία είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ο οποίος πιθανότατα θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, τονίζει ότι η χώρα θα καταρρεύσει εάν οδηγηθεί σε διπλές εκλογές και εξηγεί ότι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης «η συνεργασία αποτελεί πράξη ανάληψης ευθύνης».
tsakirakis_stayros.jpg
Ωστόσο, αυτό δεν θα γίνει από πλευράς Ποταμιού δίχως όρους. Ποιοι είναι αυτοί;

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην προέρχεται από τα σπλάχνα του ο υπουργός Οικονομικών: «Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ως λογική προϋπόθεση την διασφάλιση της θέσης μας στην Ευρώπη και το ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι η όποια διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας εξυπακούεται ότι γίνεται με δεδομένη την αποδοχή και το πλαίσιο των δεσμεύσεων μας. Κι επ��ιδή όλοι γνωρίζουμε ότι οι διακομματικές συμφωνίες στα χαρτιά δεν διασφαλίζουν τίποτα, η κρίσιμη θέση του Υπουργού Οικονομικών πρέπει να ανατεθεί σε μια μη πολιτική προσωπικότητα αναμφισβήτητων φιλοευρωπαϊκών πεποιθήσεων ώστε να μην υπάρξουν μονομερείς εκπλήξεις. “Δύσκολο είναι να ζητάς από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταπιεί κάτι τέτοιο” θα αντιτάξει κάποιος. Όμως, το Ποτάμι δεν μπορεί παρά να το ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνει να το δεχτεί».

Όσον αφορά τη ΝΔ, να μην είναι πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς: «Κι εδώ, όμως, επειδή οι διακομματικές συμφωνίες δεν αρκούν για τη τήρησή τους, πρέπει να υπάρξει νέο πρόσωπο στη θέση του Πρωθυπουργού που θα εκφράσει τη νέα κυβερνητική συνεργασία. “Δύσκολο να ζητάς από τη Νέα Δημοκρατία ��α καταπιεί κάτι τέτοιο, όταν θα έχει έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές” θα αντιτείνει κάποιος. Ο όρος δεν είναι να μην προέρχεται ο Πρωθυπουργός από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να μην είναι το πρόσωπο που θα εκφράζει μια δόση από τα παλιά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top