H μάχη των εκλογών: Οι τρεις περιφέρειες-βαρόμετρο

Χωρισμένη στα… δύο η ελληνική επικράτεια

H μάχη των εκλογών: Οι τρεις περιφέρειες-βαρόμετρο
Χωρισμένη στα... δύο εμφανίζεται αυτή την ώρα η ελληνική επικράτεια, με βάση την πρόθεση ψήφου των πολιτών, έτσι όπως καταγράφεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις τις οποίες έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία των κομμάτων.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται το Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα έναντι της ΝΔ και από την άλλη η περιφέρεια, στους περισσότερους νομούς της οποίας το κυβερνών κόμμα προηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εικόνα παραπέμπει σε ντέρμπι, καθώς κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος σήμερα ότι οι διαφορές θα ισχύσουν μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες, όπως επίσης κανείς δεν γνωρίζει για τα μικρότερα κόμματα, λόγω της πόλωσης και της συσπείρωσης των ψηφοφόρων των δύο «μονομάχων».

Στο μικροσκόπιο του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκονται αυτή την ώρα τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας: το Λεκανοπέδιο Αττικής, η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη.

Λεκανοπέδιο Αττικής (87 βουλευτικές έδρες): Η μάχη που δίνει αυτή την ώρα η ΝΔ είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διαφορά που τη χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περιφέρεια συγκαταλέγεται η Β’ Αθηνών και κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί εντονότερα από την οικονομική κρίση. Παραδοσιακά, σε αυτές τις περιοχές, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ισχυρότερες αλλά από το 2012 ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων έχει μετακινηθεί μαζικά προς το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας πρόβλημα στη ΝΔ.

Κεντρική Μακεδονία (49 βουλευτικές έδρες): Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι ρόλο θα παίξει ο Κώστας Καραμανλής και οι παρεμβάσεις που θα κάνει την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, εάν η διαφορά που σήμερα υπάρχει υπέρ της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης διευρυνθεί και δεν υπάρξουν σημαντικές απώλειες στη Β’ Θεσσαλονίκης, τότε θα επηρεαστεί και το συνολικό αποτέλεσμα της χώρας.

Κρήτη (16 βουλευτικές έδρες): Το εκλογικό «παιχνίδι» δεν αφορά άμεσα τόσο τη ΝΔ όσο το σύνολο της Κεντροαριστεράς. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που παρακολουθούν συστηματικά τις δημοσκοπήσεις θεωρούν ότι το κόμμα του κ. Παπανδρέου θα πάρει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top