Ασπίδα ασφαλείας Βρυξελλών

Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο έχουν εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση ύπαρξης προγράμματος

​Άφθονο χρόνο να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και εταίρους θα έχει η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου, καθώς Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο έχουν εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση ύπαρξης προγράμματος, παρά την φαινομενικά δίμηνη παράταση. Οι δανειστές φρόντισαν να περιλάβουν διάταξη επ’αόριστο επέκτασης του σημερινού πλαισίου ώστε η χώρα να μην κινδυνέψει να χάσει τη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα χρήματα της τελευταίας δόσης και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι Βρυξέλλες μάλιστα θεωρούν καταγέλαστες διάφορες εκφορές του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα που παρουσιάζουν την επέκταση του χρηματοδοτικού σκέλους του μνημονίου ως «πρόβλημα» ή ως «προάγγελο μέτρων» και «διαιώνισης του μνημονίου» υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει έτσι και αλλιώς δημοσιονομικούς στόχους να ακολουθήσει ως το 2022» - κάτι για το οποίο έχει μιλήσει εκτενώς ο μόνος αρμόδιος για το θέμα, επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.

Συγκεκριμένα δύο είναι τα ενδεχόμενα:

- ότι θα επανεκλεγεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, θα προχωρήσει σε νομοθέτηση και θα πάρει δόση και «αναφορά συμμόρφωσης» κάπου κοντά στο Πάσχα, ή
- θα εκλεγεί κυβέρνηση με κορμό το Σύριζα και θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, προφανώς ξεκινώντας από το μηδέν και θα λάβει δόση και compliance report κοντά στο καλοκαίρι.

Έτσι και αλλιώς για τις Βρυξέλλες, η εμπειρία διαπραγμάτευσης με τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι άσχημη, δεδομένου ότι από το καλοκαίρι του 2012 έχουν κλείσει απλά και μόνο 2 αξιολογήσεις – κάτι που κάνει τους εταίρους και τους διαπραγματευτές να διερωτώνται «πόσο χειρότερο μπορεί γίνει αυ��ό;»

Η φράση που ξεκλειδώνει την επ’αόριστο επέκταση είναι αυτή:

«Η παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του 2ου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας ισχύει μέχρι την επομένη της εκταμίευσης των χρημάτων της τελευταίας δόσης».

Αυτό υποστηρίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παραπέμποντας στο κείμενο της εισήγησης του ESM/EFSF(ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας) που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, τα EWG (ομάδα εργασίας του ευρώ) και ψηφίστηκε από τα κοινοβούλια 6 κρατών μελών της ΕΕ.

Η φράση στο κείμενο που ψηφίστηκε από τα κοινοβούλια είναι «μπορεί να ολοκληρωθεί το νωρίτερο την 28 Φεβρουαρίου του 2015 και μέχρι την επομένη της εκταμίευση των χρημάτων για την Ελλάδα».

Κατά συνέπεια η κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου πέτυχε την «κατ’ελάχιστο παράταση δύο μηνών» και όχι αυτό που στις Βρυξέλλες ονομάζουν νέα «cut off date».

Ξεχάστε το Grexit:

Η παραπάνω εξέλιξη τελεί εν γνώσει, όπως είναι φυσικό, της Κομισιόν η οποία αποτέλεσε εκείνο το βράδυ και τον βασικό ενορχηστρωτή της απόφασης – κάτι που παραδέχθηκε και ανώτατος παράγοντας πλησίον του Ζ.Κ.Γιούνκερ, μπροστά σε Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυπταν την Σύνοδο Κορυφής της 18ής Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο λόγος που οδήγησε τις Βρυξέλλες και τους εταίρους να λάβουν μια τέτοια απόφαση δεν είναι άλλος από την πολιτική αβεβαιότητα στην χώρα.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ πρόσφατα έλεγε σε συνεργάτες του ότι «δεν θα αφήσω την Ελλάδα να χρεοκ��πήσει» και υπενθύμιζε στο ίδιο τραπέζι ότι «αυτοί που πόνταραν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαψεύστηκαν πανηγυρικά ήδη δύο φορές, αυτό θα συμβεί και την τρίτη, θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν καταχειροκροτήθηκε μετά από αυτή τη φράση, η οποία είναι παρομοίως εν γνώσει τόσο του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης όσο και των ελληνικών αρχών. Ο ανώτερο παράγοντας της Κομισιόν που φρόντισε να ενημερώσει την Realnews αποκάλυψε ότι συνομιλητές του κ.Γιούνκερ εκείνη την μέρα ήταν τόσο ο επίτροπος Μοσκοβισί όσο και οι τρεις γενικοί διευθυντές σχετικών με την πορεία της χώρας γενικών διευθύνσεων της Κομισιόν.

Η Κομισιόν από την αρχή του μνημονίου ανέχεται χιλιάδες ελληνικά τερτίπια στην εφαρμογή των όρων που έχουν από κοινού τεθεί, και σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, ουδέποτε η κατάσταση ήταν ιδανική. Αυτό έχουν πει στην Realnews τόσο ο πρώτος επικεφαλής Σερβάας ΝτεΡόουζε το 2010, όσο και ο δεύτερος Ματίας Μόρς το 2011. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και στελέχη του σημερινού team που δεσμεύονται πια από το off the record.

Η Κομισιόν ως επόπτης της χώρας γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς λείπει από την εκτέλεση του προγράμματος και τι πάει στραβά. Από όσα μας μεταφέρουν δε, είναι αντιληπτό ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι ούτε από το φορολογικό μίγμα, ούτε από τη μάχη ενάντια στα οργανωμένα συμφέροντα, ούτε από τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θεωρούν ότι «και σήμερα έχουμε έναν συμβιβασμό, αύριο πιθανόν ο συμβιβασμός θα είναι άλλος».

Μέχρι να τον δ��ύμε όμως, όλα τα χαρτιά είναι στο τραπέζι και όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Η δε στάση της ΕΕ δεν θυμίζει σε τίποτα τον πανικό του 2011 και του 2012. Η δε Κομισιόν δεν ενστερνίζεται σε καμία περίπτωση διάφορα σενάρια καταστροφής που διακινούνται στο εσωτερικό.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top