Επιστροφή Παπανδρέου: «Με πολέμησε σκληρά το σύστημα» - Αιχμές για Βενιζέλο, τι είπε για Ανδρέα

«Κάποιοι μιλούν για διάσπαση, Εγώ μιλώ για λύτρωση»

Επιστροφή Παπανδρέου: «Με πολέμησε σκληρά το σύστημα» - Αιχμές για Βενιζέλο, τι είπε για Ανδρέα
Εν μέσω χειροκροτημάτων αλλά και με καθυστέρηση 40 λεπτών έφθασε ο Γιώργος Παπανδρέου στο μουσείο Μπενάκη όπου ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου του κόμματος, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
2217639.jpg
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα την ώρα που οι παρευρισκόμενοι φώναζαν συνθήματα όπως «Γιώργο μαζί για την αλλαγή» και «Γιώργο μαζί να γράψουμε ιστορία».

«Πάμε! Μαζί θα γράψουμε ιστορία» ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας στη συνέχεια πως έπρεπε η συγκέντρωση να γίνει σε μεγαλύτερο χώρο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να υπογράψουν τη διακήρυξη του κόμματός του, κάνοντας λόγο για «κείμενο-συμβόλαιο για κοινή δημιουργική πορεία».
pap2.jpg

«Μας ρωτάνε ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Αρχή είναι οι αξίες μας, που μας ενώνουν και μας πρεσβεύουν. Οι αξίες του ανθρωπισμού, οι αξίες του διαφωτισμού, οι αξίες της δημοκρατίας, οι αξίες του σοσιαλισμού, οι αξίες της οικολογίας» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το νέο του κόμμα φιλοδοξεί «να εκφράσει μια κοινωνική συμμαχία».

«Κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης»

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά ο λογαριασμός να σταλεί στην επόμενη γενιά. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει. Απαίτηση των πολιτών είναι η απελευθέρωσή μας από το��ς μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας παράλληλα, για μια «μεταπελατειακή Ελλάδα».

Ο ίδιος, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από την κρίση και να αποφύγει τον κίνδυνο «αν δεν αλλάξει οριστικά και συθέμελα στη βάση αξιών και αρχών, για μια σύγχρονη λειτουργική δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για την «επανάσταση του αυτονόητου», η οποία βασίζεται «στην βαθιά πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της».

«Να αποκτήσει η Ελλάδα το δικό της σχέδιο, χωρίς να μας το επιβάλει κάποιος»

«Ο τόπος έχει ανάγκη ενός πολιτικού φορέα που θα υλοποιεί τη συλλογική μας δέσμευση για πρόοδο απέναντι σε δεξιά αλλά και αριστερή συντήρηση και όσους ταυτίστηκαν μαζί της» πρόσθεσε -με αιχμές και προς το σημερινό ΠΑΣΟΚ- ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει «να αποκτήσει δικό της σχέδιο, το οποίο δεν της το επιβάλει κάποιος» και υπογράμμισε πως πρέπει η χώρα «να πετύχει καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης για το χρέος».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε -καταχειροκροτούμενος- στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ το 1974, ενώ τόνισε ότι το τρίπτυχο του νέου του κόμματος είναι «πρώτον, απελευθέρωση από ισχυρά συμφέροντα και δουλίες, δεύτερον, ανθρωπιά και αλληλεγγύη απέναντι στις ανισότητες που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και τρίτον, βιώσιμη ανάπτυξη που εδράζεται στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας ιστού που στηρίζεται στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Για Βενιζέλο: Κάποιοι μιλούν για διάσπαση, εμείς για λύτρωση

«Καλούμε σε συμπόρευση τους πολίτες που είτε ασφυκτιούν είτε έχουν να διαλέξουν από πρόσωπα και κόμματα που δεν τους εκφράζουν» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για υπονόμευση της προσπάθειας από όσους κάνουν λόγο για προσωπική ατζέντα.
pap7.jpg
Η συνέχεια ήταν «αφιερωμένη» στον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Κάποιοι μιλάνε για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση και για δημιουργική ρήξη. Να είχα τη σιγουριά της επανεκλογής στο βουλευτικό αξίωμα, με αντάλλαγμα τι; Τη σιωπή μου για το ότι βουλιάζει μια παράταξη; Επέλεξα και πάλι το δύσκολο δρόμο. Αυτός ήμουν, αυτός είμαι, αυτός θα είμαι πάντα».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση νέου κόμματος, έκανε λόγο για τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής του, ενώ κάνοντας αυτοκριτική για την πρωθυπουργία του, τόνισε πως σίγουρα έκανε λάθη αλλά «ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το πολιτικό κόστος, ποτέ δεν κρύφτηκα και ποτέ δεν πέταξα την καυτή πατάτα σε άλλον ή δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».

«Σε μας ήρθε ο λογαριασμός όλου του σάπιου συστήματος διακυβέρνησης που έριξε τη χώρα στα βράχια» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: «Το έργο μας δεν ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια αποδομήθηκε. Χάσαμε μάχες αλλά δεν ηττηθήκαμε. Αυτή την πορεία σήμερα θα συνεχίσουμε. Στόχος σήμερα είναι να μιλήσουμε δυνατά και με κοινοβουλευτική παρουσία για να ακουστεί μια άλλη Ελλάδα».

«Να μη μιλάνε για τον Ανδρέα κάποιοι»

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα, με αιχμές προς αρκετούς πρώην συντρόφους του στη Χαριλάου Τρικούπη: «Κάποιοι ελλείψει επιχειρημάτων επικαλούνται τον Ανδρέα. Δεν ξέρω πως είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Ανδρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι σύντομα μετά τις εκλογές θα γίνει ανοικτό ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα πάντα: «Το οριστικό και μόνιμο σήμα μας, οι στρατηγικές μας θέσεις, οι συμμαχίες μας και η ανάδειξη ηγεσίας από τη βάση του κινήματος».

pap6.jpg

«Ήρθε η ώρα, σήμερα 3 του Γενάρη 2015. Πάμε! Πάμε ξανά! Πάμε!» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν ο πρώτος που υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του νέου του κόμματος.

Σημειώνεται ότι το παρών έδωσαν αρκετοί πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Θάνος Μωραίτης, Παύλος Γερουλάνος, Δημήτρης Ρέππας και Χρήστος Αηδόνης, αλλά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top