Καθαρές κουβέντες από τους δανειστές

Καθιστούν σαφές το πλαίσιο και τους κανόν��ς εμπλοκής με τις ελληνικές αρχές

Καθαρές κουβέντες από τους δανειστές

​Όπως το 2009 και το 2012, έτσι και τώρα οι εταίροι και επίσημοι δανειστές της χώρας, δια της θεσμικής οδού καθιστούν σαφές το πλαίσιο και τους κανόνες εμπλοκής με τις ελληνικές αρχές, όπως αυτές θα προκύψουν από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Σύμφωνα με τον επίτροπο που έχει την ευθύνη της παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος και τον πρόεδρο του σχετικού σώματος των αρμοδίων υπουργών οικονομικών η χώρα είναι σε ένα δρόμο που

- οφείλει να μεταρρυθμίσει την οικονομίας της, να σταματήσει να παράγει ελλείμματα, και στη βάση του προγράμματος να αποπληρώσει τμήμα του δημοσίου χρέους της.

Στην πράξη το ελληνικό κράτος θα πρέπει ως οφείλει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις του “προς τα έξω”, χωρίς να ενδιαφέρει το τι άλλο θα πράξει “προς τα μέσα”.

Εξ ου και οι δηλώσεις Σόιμπλε (στην Bild πριν δύο μέρες), Ντάισελμπλουμ (στο Bloomberg, όπου προαναγγέλλει συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση και τίποτε άλλο) και Μοσκοβισί (που σε γραπτή ανακοίνωση θέτει το διακύβευμα της κάλπης).

Ο κοινοτικός επίτροπος επί των οικονομικών ουσιαστικά μιλά για «αποφάσεις για το μέλλον της χώρας», για «δέσμευση στην Ευρώπη» και «στήριξη από πολίτες και πολιτικούς στις μεταρρυθμίσεις».

Ολόκληρη η δήλωση:

«Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ελληνική Κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Μέσα από την δημοκρατική διαδικασία αυτή, ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει και πάλι για το μέλλον της χώρας. Μια ισχυρή δέσμευση για την Ευρώπη και μία ευρεία στήριξη, τόσο από τους Έλληνες ψηφοφόρους όσο και από τους πολιτικούς ηγέτες, για την απαραίτητη ελληνική μεταρρυθμιστική διαδικασία θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να ευημερήσει και πάλι η Ελλάδα μέσα στην ζώνη του Ευρώ».

Συνεπώς η Κομισιόν περιμένει πως όποιος και να εκλεγεί θα πρέπει να εκλεγεί με τη σημαία της παραμονής στο ευρώ και με την βούληση να αλλάξει ότι χρειαστεί στο εσωτερικό ώστε να τηρηθούν οι συμφωνίες.

Περιμένει μάλιστα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καλέσει την τρόικα για να συμφωνήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης και να εξελιχθεί η σχέση των δύο μερών όπως έχει προσχεδιαστεί.

Παρομοίως η ΕΚΤ λέει στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων (ΜΝΙ) ότι :

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν την μελλοντική σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου και την κυβέρνηση. Δεν θα παρέμβουμε ούτε θα κάνουμε σχόλιο σε αυτήν την δημοκρατική διαδικασία. Θα περιμένουμε τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς είναι καλύτερο να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση και θα το συζητήσουμε αυτές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ».

Το ερώτημα βεβαίως είναι αν η φαινομενική αυτή ψυχραιμία υποκρύπτει πανικό ή άλλες διαθέσεις σε περίπτωση που η κάλπη αναδείξει κάποιους που δεν σκοπεύουν να συνεργαστούν. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ουδείς υψηλά ιστάμενος δεν θεωρεί πως είναι πιθανό ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Περισσότερο γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για την διαπραγμάτευση της επόμενης μέρας, παρά για τη διαχείριση συστημικού κινδύνου από ενδεχόμενο Grexit.

Ως τότε οι κανόνες εμπλοκής θα παραμένουν οι εξής τρεις:

- η συμμετοχή της Ελλάδας και των άλλων χωρών στο ευρώ είναι αμετάκλητη.

- η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα, να μειώσει τις δαπάνες και να αποκτήσει ανταγωνιστική οικονομία, αν θέλει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τέλος

- οι κοινοτικοί θεσμοί έχουν την πολιτική εντολή εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης να συνομιλούν να εξυπηρετούν και να συνεργάζονται με τις εκλεγμένες κυβερνήσεις των κρατών μελών, στα όρια της κοινοτικής νομοθεσίας όποιες και αν αυτές είναι.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top