Μ. Βαρβιτσιώτης: «Έγιναν λάθη από τις ιταλικές αρχές»

Γιατί δόθηκε η επιχείρηση διάσωσης στην Ιταλία;

​Τα λάθη που έγιναν από τις ιταλικές αρχές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης των επιβατών του φλεγόμενου Norman Atlantic, αλλά και τους λόγους που δεν ανέλαβε η Ελλάδα την επιχείρηση, αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, την ώρα που αποφασίσθηκε να δοθεί η διαχείριση της διάσωσης στις ιταλικές αρχές, το πλοίο έπλεε στα ιταλικά όρια έρευνας, ενώ για το λόγο που δεν ανέλαβε η ελληνική πλευρά είπε:

«Είχαμε αδυναμία να στείλουμε λόγω της καταιγίδας οποιοδήποτε μέσο. Ούτε ελικόπτερο, ούτε πλωτό μέσο. Ο κυβερνήτης είναι Ιταλός και υπήρχε μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία μαζί του. Ιταλός ήταν και ο κυβερνήτης του Cruise Europa ο οποίος προτιμούσε να μιλάει με την Ρώμη».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των διασωθέντων, υπήρξαν πάρα πολλά λάθη στη διαχείριση από τις ιταλικές αρχές.

«Από τις μαρτυρίες τις οποίες καταγράφουμε από τους διασωθέντες διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός στα γκαράζ των πλοίων και διαπιστώνουμε επίσης λάθη σε σχέση με την διαχείριση του περιστατικού από τις ιταλικές αρχές», είπε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, ο Α' Μηχανικός είναι από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το πλοίο, την ώρα που επικρατούσε μπλακ άουτ.

Επίσης δεν ήχησαν οι συναγερμοί, ώστε να ειδοποιηθούν οι επιβάτες, αν και το πλοίο είχε ήδη εκπέμψει SOS, ενώ η πρώτη ειδοποίηση έγινε από έναν επιβάτη, ο οποίος κάλεσε τον αριθμό διεθνούς κλήσης 112 και άρχισε να φωνάζει «καιγόμαστε».

Από αυτή την κλήση ενημερώθηκε και το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο επικοινώνησε με το πλοίο και υπέδειξε ότι θα πρέπει να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε επίσης ότι επίσημα υπάρχουν 10 νεκροί, όμως οι Ιταλοί δεν δίνουν στοιχεία για την ταυτότητά τους. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι από τις πληροφορίες που έχουν πρόκειται για δύο Έλληνες, τέσσερις Ιταλούς, τρεις Τούρκους κι έναν ακόμα, που δεν έχει προσδιοριστεί η εθνικότητά του.

Τέλος, ο κ. ��αρβιτσιώτης, τόνισε ότι είναι πολύ κακή η καταγραφή από τα σωστικά συνεργεία των ονομάτων των διασωθέντων, ενώ όπως είπε, τα ελληνικά επίθετα, έχουν καταγραφεί λάθος στη λίστα των επιβατών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top