Στόχος 165 – 168 βουλευτές μετά το άνοιγμα του πρωθυπουργού για τον ΠτΔ

Αλλάζει το παζλ της προεδρική εκλογής

Στόχος 165 – 168 βουλευτές μετά το άνοιγμα του πρωθυπουργού για τον ΠτΔ

​Άλλαξαν τα δεδομένα μετά από το άνοιγμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμ��ρά για διεύρυνση της κυβέρνησης και εκλογές μέσα στο 2015 με αντάλλαγμα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η κίνηση αυτή φαίνεται ότι ικανοποίησε αρκετούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι μέχρι πρότινος δήλωναν επιφυλακτικοί για την στάση που θα κρατούσαν.

Η δεύτερη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι, παραμένει αμφίρροπη, όμως το κυβερνητικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι μετά την βάση των 160 βουλευτών με την κίνηση του πρωθυπουργού έχει καταφέρει να κερδίσει τις ψήφους, τουλάχιστον τριών ακόμα ανεξάρτητων βουλευτών.

Ο λόγος για τον κ. Β. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε δημόσια και ευθαρσώς ότι θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα στη δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία, αφού η πρόταση του Α. Σαμαρά, υπερκαλύπτει την πρόταση των… 8, τον κ. Π. Μελά, που μετά την ψυχρολουσία της πρώτης ψηφοφορίας, έχει πει ότι θα στηρίξει τον Σταύρο Δήμα στις επόμενες δύο ψηφοφορίας και τον κ. Γ. Κουράκο, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού τον ικανοποίησε και θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο Μαξίμου συνεχίζουν τους υπολογισμούς, τονίζοντας ότι θετικοί στο να ψηφίσουν για πρόεδρο, αν και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, είναι οι κ. Γιοβανόπουλος, Κασαπίδης και Ιατρίδη και αν και δεν αναφέρουν ονόματα, ελπίζοντας ότι δύο με τρεις ακόμα βουλευτές θα πουν το μεγάλο «ναι» στην αυριανή ψηφοφορία.

Παρών αναμένεται να ψηφίσουν οι κ. Τατσόπουλος, Μουτσινάς, αλλά και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Τσούκαλης, Ψύρρας και Φούντα, οι οποίοι έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο αν συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.

Πάντως, ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι πλέον αισιόδοξοι υπολογισμοί της κυβέρνησης, τα κουκιά δεν βγαίνουν για την εκλογή του Προέδρου, αφού ο αριθμός που συγκεντρώνεται δεν ξεπερνά τους 170 με 172 βουλευτές.

Το θέμα είναι τώρα τι άσσους κρατάει στο μανίκι της η κυβερνητική πλευρά, ώστε να βρει τους 180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία, και να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top