Δαμανάκη αντί για Δήμας στην τρίτη ψηφοφορία; Οι κινήσεις ΜΑΤ του Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής

Οι συναντήσεις, οι συζητήσεις και οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων

Δαμανάκη αντί για Δήμας στην τρίτη ψηφοφορία; Οι κινήσεις ΜΑΤ του Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής

​Μπορεί η Ελλάδα να μην περιλαμβάνεται στο «μενού» της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις της Αθήνας θα συζητηθούν έστω και σαν… «επιδόρπιο» μετά τα κυρίως «πιάτα» που αφορούν τις διαφωνίες Γερμανίας –Γαλλίας σε κορυφαία θέματα, όπως η μείωση του ελλείμματος και οι δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

Όπως είπε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες κ.Θ.Αθανασίου, δεν αποκλείεται μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Σαμαράς να συναντηθεί κατ’ιδίαν με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Το σίγουρο είναι ότι οι δύο τους θα μιλήσουν, έστω και "στο όρθιο". Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις από κοντά και με τον «φίλο» του Ζ.Κλόντ Γιούνκερ, με τον οποίο έχει πολύ συχνές συνομιλίες το τελευταίο διάστημα κυρίως για το θέμα της προεδρικής εκλογής

Υπάρχουν τρία στοιχεία όσον αφορά την προεδρική εκλογή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταφέρει στους εταίρους.

-Το πρώτο έχει να κάνει με την αλλαγή του ονόματος του υποψηφίου,με το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη να φιγουράρει ως φαβορί.

-Το δεύτερο έχει να κάνει με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που ο πρωθυπουργός θα προτείνει κάποια στιγμή στην αντιπολίτευση.

-και τρίτον είναι η συναινετική ημερομηνία εκλογών .

Και όλα αυτά την ώρα που κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο πρώην Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, και νυν Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ό.Ρεν και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν,Γ.Κατάινεν διαμηνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση υπάρχει στην Ελλάδα.

Στο "κυρίως μενού" της Συνόδου Κορυφής

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεργαστούν όπως κάνουν πάντα, όμως αυτή δεν πρόκειται να αποτελέσει μία σύνοδο που θα φέρει αλλαγές», ανέφερε κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βλέποντας την Ευρωζώνη να αντιμετωπίζει ακόμη ένα έτος βραδείας ανάπτυξης και πραγματικό κίνδυνο αποπληθωρισμού, είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναμένεται να διαμηνύσουν στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι απαιτείται χαλάρωση των δημοσιονομικών κανονισμών, ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να πιστεύει πως οιοδήποτε μέτρο, είτε φορολογικές περικοπές είτε αύξηση των επενδυτικών δαπανών, μπορεί να αποδώσει μόνο αν υπάρχουν μηδενικά ελλείμματα.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να προσφέρουν την υποστήριξή τους στο επενδυτικό σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι το χαρακτηρίζουν κατ’ ιδίαν απογοητευτικό, με το σκεπτικό ότι περιλαμβάνει ελάχιστο δημόσιο χρήμα και βασίζεται σε ένα αβέβαιο χρονοδιάγραμμα.

BINTEO STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top