ΔΝΤ: «Δεν έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει ποτέ πάρε δώσε με την Ελλάδα»

«Το μέλλον του ελληνικού προγράμματος δεν εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις»

ΔΝΤ: «Δεν έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει ποτέ πάρε δώσε με την Ελλάδα»

​Την άποψη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έπρεπε να δανείσει μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι μέρος νομισματικής ένωσης και ειδικά της Ευρωζώνης επανέλαβε η πρώην υποδιευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ (1999-2007), Σούζαν Σάντλερ.

Σύμφωνα με την Σάντλερ, η οποία είχε δηλώσει ότι «το ΔΝΤ θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους- και μάλιστα άμεσα», το «προπατορικό αμάρτημα» της σχέσης της Ελλάδας με το Ταμείο προκύπτει από την εξ αρχής εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι το Ταμείο δεν έπρεπε να δανείσει μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι μέρος Νομισματικής Ένωσης και δη της Ευρωζώνης. Η ΕΕ έπρεπε να λύσει μόνη το πρόβλημά της. Όταν η πολιτεία της Αλαμπάμα έχει οικονομικό πρόβλημα δεν πάει στο ΔΝΤ, πάει στην Ουάσιγκτον», τόνισε η επικεφαλής αναλύτρια του Κέντρου Διεθνούς Διακυβέρνησης και Καινοτομίας (CIGI), υπενθυμίζοντας πως όλη η ιεραρχία της αμερικανικής κυβέρνησης, μέχρι την κορυφή, έλεγε το 2010 στους Ευρωπαίους ότι δεν είναι καλή ιδέα να εμπλακεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά οι Ευρωπαίοι επέμειναν.

Αναφερόμενη στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα, τόνισε πως αν και δεν μπορεί να μιλήσει για την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ωστόσο το ΔΝΤ θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση μόνον όταν ικανοποιηθεί πλήρως ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή πορεία.

Σχετικά με τα αν θα δοθεί στην Ελλάδα νέα παράταση σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής ή η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευθεί άμεσα με την τρόικα, το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε πως αν και το Ταμείο μπορεί να είναι πολύ ευέλικτο με το χρονοδιάγραμμα, αν υπάρξει νέα κυβέρνηση, πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό οικονομικό πρόγραμμα που θα καλύπτει τις απαιτήσεις της δανειακής συμφωνίας.

Σχολιάζοντας την απόπειρα του Αντώνη Σαμαρά να τερματίσει πρόωρα τη σχέση με το Ταμείο η Σάντλερ δήλωσε:

«Φυσιολογικές χώρες δεν τερματίζουν τη σχέση τους με το ΔΝΤ σε τόσο πρώιμο στάδιο. Είμαστε πολύ πολύ νωρίς στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει άλλα τρία χρόνια σε πρόγραμμα εποπτείας».

Στελέχη του ΔΝΤ μάλιστα, δηλώνουν ότι το ταμείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά τονίζουν ότι το μέλλον του ελληνικού προγράμματος δεν εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις.

Ουάσιγκτον, Δ. Σουλτογιάννης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top