WSJ: Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έγινε mainstream, αλλά οι επενδυτές ακόμη φοβούνται

"Αν εφαρμόσουν το πρόγραμμα που λένε,θα εξαπλωθεί τεράστια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα"

WSJ: Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έγινε mainstream, αλλά οι επενδυτές ακόμη φοβούνται

​Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να γίνει πιο... mainstream και να βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ωστόσο πολλοί δείχνουν να μην πείθονται, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίσπευση των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με πιθανό νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν αυτή την εβδ��μάδα την χειρότερη "βουτιά" στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1987.

Σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν, τα βελτιωμένα δημόσια οικονομικά της Ελλάδα και η ασπίδα που πρόσφερε η Ευρώπη περιορίζουν τον κίνδυνο ενός Grexit, ενώ ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάποτε απείλησε ανοιχτά να αθετήσει την υποχρέωση της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη προς τους Ευρωπαίους εταίρους, εμφανίζεται να θέλει τώρα να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος.

Μόλις πριν από δύο χρόνια ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι "το ευρώ δεν είναι φετίχ" και το κόμμα του δεσμεύονταν ότι "θα σκίσει το μνημόνιο, θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες και θα επαναπροσλάβει 150.000 δημόσιους υπάλληλους". Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν μιλά πλέον για κρατικοποιήσεις, προσθέτει η WSJ.

Σε ανακοινώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντικαταστήσει τη διαγραφή με την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και το κόμμα του υπόσχεται να παγώσει τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να αποκαταστήσει το επίπεδο του ελάχιστου μισθού, χωρίς νέες προσλήψεις στο δημόσιο και υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις.

Ακόμη κι έτσι, λέει η WSJ, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν πως ενδεχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να προμηνύουν μια νέα και πιο θυελλώδη σχέση με την τρόικα των πιστωτών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ακραίος όσο ήταν το 2012. Αλλά δεδομένου αυτού, αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία στη Βουλή και εφαρμόσουν το πρόγραμμα, όπως λένε ότι θα κάνουν, θα εξαπλωθεί τεράστια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα», σχολίασε ο Γιάνικ Νοντ διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Sturgeon Capital.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ένας αόριστος και πολλές φορές δύστροπος συνασπισμός που «στεγάζει» τους πάντες, από πρώην σταλινιστές, έως τροτσκιστές, μαοϊστές και συνδικαλιστές προκαλεί ανησυχία στον κόσμο, λέει η Wall Street Journal.

«Εάν ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει στις εκλογές και στη συνέχεια δεν θέλει ένα πρόγραμμα, τότε θα είναι χωρίς πρόγραμμα και οι αγορές θα τρελαθούν. Θα είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα» αναφέρει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top