Bloomberg: Επανέρχεται ο εφιάλτης του grexit, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι προετοιμασμένοι

Δημοσίευμα φωτιά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Bloomberg: Επανέρχεται ο εφιάλτης του grexit, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι προετοιμασμένοι

​Το ενδεχόμενο του Grexit που είχε χρόνια να ακουστεί, επαναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του που αντικατοπτρίζει την εικόνα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Όπως τονίζει το Bloomberg, η «βουτιά» του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αρχές της εβδομάδας και η επίσπευση των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή φούντωσαν εκ νέου τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ότι ήταν «το 2010 όταν η τρύπα 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή κρίση που μέτρησε πολλά θύματα μεταξύ άλλων την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο».

Από τότε, όπως τονίζει το πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πάρει το μάθημά τους στην διαχείριση κρίσεων και τις αναταραχές των αγορών και μπορούν να δείξουν επιτυχή παραδείγματα χωρών που τα κατάφεραν.

Τότε, δεν υπήρχαν τα χρήματα της βοήθειας, όπως η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Ούτε παρεμβατικό σύστημα παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό να αναβοσβήνει κόκκινο όταν μια χώρα έχει οικονομικό ή δημοσιονομικό πρόβλημα.

Πλέον όπως επισημαίνει το Bloomberg η Ευρώπη έχει βρει τη συνταγή για την επιβίωση του ευρώ.

Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρεται και στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτός θα είναι πιθανόν ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας

Αν ο Τσίπρας αποτύχει να κερδίσει αυτοδυναμία θα πρέπει να βυθιστεί σε συνομιλίες για το σχηματισμό συνασπισμού, παράλληλα με τις προσπάθειες για διασφαλίσει τα εναπομείναντα δάνεια διάσωσης έως τη νέα προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου.

Μία αντιπαράθεση μεταξύ της ακυβερνησίας ή μίας κυβέρνησης υπό τον Τσίπρα και των ευρωπαίων πιστωτών θα οδηγούσε την Ελλάδα σε μία σειρά παγίδων. Τα θύματα θα περιλαμβάνουν τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, οι οποίες στηρίζονται από τα τέλη Οκτωβρίου στη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μία κατάρρευση του πακέτου βοήθειας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ να αποσυρθεί, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες να στηριχθούν στην πιο ακριβή χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας.

Όχι για πρώτη φορά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα στραφούν στην ΕΚΤ ως τον ύστατο φρουρό της Ελλάδας και του ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top