ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Στις 17 Δεκεμβρίου η προεδρική εκλογή

Τότε θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή

Επισπεύδεται οριστικά και με τη «βούλα» της κυβέρνησης η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, προσδιορίσθηκε για τις 17 Δεκεμβρίου 2014 η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη πάντως ψηφοφορία όπως και στη δεύτερη (στις 23 Δεκεμβρίου τελικά καθώς πρέπει να προσμετρηθεί μία επιπλέον ημέρα στις 5 που ορίζει το Σύνταγμα, το οποίο αναφέρει "ύστερα από 5 ημέρες"), υπό τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες θεωρείται πολύ δύσκολο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

Συνεπώς, όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τρίτη ψηφοφορία, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου, καθώς η Βουλή εκ των πραγμάτων θα παραμείνει ανοικτή και δεν θα κλείσει για τις εορτές των Χριστουγέννων. Μπορεί βεβαίως να παραμείνει κλειστή στη συνέχεια και να διεξαχθούν εκλογές, εάν τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα παραπάνω αποφασίσθηκαν ύστερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι, σύμφωνα με τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Σ. Βούλτεψη «συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού».

Η κ. Βούλτεψη συσχέτισε τις εξελίξεις με το σημερινό Eurogroup «το οποίο αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών. Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε «ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους» και ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».

Η κ. Βούλτεψη καταλήγει στην ανακοίνωσή της:

«Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντ��πρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014»
ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top