Γερμανικά ΜΜΕ: Το ερώτημα «εκλογές την άνοιξη;» βασανίζει τον Σαμαρά

«Η κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τρόικα»

Γερμανικά ΜΜΕ: Το ερώτημα «εκλογές την άνοιξη;» βασανίζει τον Σαμαρά
Στο ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών την άνοιξη αναφέρεται μεγάλη μερίδα του γερμανικού τύπου, σε δημοσιεύματα σχετικά με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel σημειώνει σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2015: «Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει άλλη μια δοκιμασία. Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2015. Είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εδώ και χρόνια, πανηγυρίζουν οι Έλληνες. Η τρόικα έχει όμως άλλους αριθμούς».

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, «η κυβέρνηση κάνει υπολογισμούς με μια οικονομική ανάπτυξη του 2,9%. Η ανεργία θα μειωθεί από το 24,8% στο 22,6% και το ύψος του χρέους θα μειωθεί κατά 6% στο 171% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός όμως δεν έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές. Η τρόικα βλέπει μια τρύπα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ».

Η Handelsblatt, από την άλλη, θέτει τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την πολιτική ζωή στην Ελλάδα: «Θα γίνουν νέες εκλογές την άνοιξη; Και ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει; Τα ερωτήματα είναι δικαιολογημένα. Κανέναν δεν βασανίζουν περισσότερο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Δεν απορρίπτει την αύξηση της φορολογίας λόγω ξεροκεφαλιάς. Πρώτον, ο Σαμαράς δεν αναμένει κανένα χρηματοδοτικό κενό και μπορεί να αποδείξει ότι η τρόικα ήδη τον περασμένο χρόνο είχε κάνει λάθος όσον αφορά τις προγνώσεις της για τον προϋπολογισμό. Και δεύτερον ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για περαιτέρω περικοπές. Και αυτό θα σήμαινε την πτώση της κυβέρνησης».

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης φάνηκε πεπεισμένος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Οι διαφορές με την τρόικα σχετικά με τα διαφορετικά στοιχεία θα μπορούσαν να αμβλυνθούν, δήλωσε ο υπουργός. Και με παρόμοιο τρόπο εκφράστηκε και ο πρωθυπουργός» τονίζει, τέλος, η Welt. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top